3 octombrie 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Ana Ciontea și Loreta Popa

Invitată la „Poezie și creație” astăzi este Ana Ciontea, actriță a Teatrului Național din București. Născută la Hunedoara, Ana Ciontea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secţia Actorie, în 1982, avându-i ca profesori pe Ion Cojar, Marin Moraru și Adriana Popovici. În 1982, a debutat în film, în „Concurs”, regia Dan Piţa. Au urmat „Întoarcerea din iad”, „Sezonul pescăruşilor”, „Primăvara bobocilor”, „Umbrele soarelui”, „Luminile din larg”, „Pădureanca”, „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, „Undeva la Palilula”, „Sieranevada”, „Charleston”, dar și spectacolul de teatru de televiziune „Ciocârlia”, de Jean Anouilh, în regia lui Constantin Dicu.

A avut șansa să lucreze atât cu regizori cunoscuți, cât și cu tineri în plină ascensiune. Ana Ciontea crede că în clipa în care este vizat de un regizor pentru un rol, actorul se modelează și poate descoperi în el valențe pe care nu bănuia că le are, poate descoperi că este capabil să joace comedie sau dramă. „Nimic nu poate înlocui comunicarea directă dintre public și actorul de pe scenă. Când îi auzi, când le simți răsuflarea, când le vezi ochii, vezi că au transpirat sau că au lacrimi în colțul ochilor… Nimic nu poate înlocui asta. Este un fel de hrană pentru suflet, directă și imediată”, afirmă Ana Ciontea.

„Îmi place poezia și-mi place să existe în teatru, poate într-o privire, poate într-o tăcere, poate într-o schimbare de lumină, într-o fluturare de pânză sau în momentele de după o furtună sau în visul unei nopți de vară care are atâta poezie. De altfel, Shakespeare, în tot ce a scris și ne-a lăsat, ne-a invitat să-i descoperim poezia, și, iată secol după secol, încă nu este epuizată. M-am născut într-un loc cu poezie. Am trăit copilăria într-un loc cu poezie, Munții Apuseni. Cursul Crișului Alb, schimbarea anotimpurilor, zăpezile mari, nămeții, scârțâitul zăpezii sub cizmă, ploile de toamnă când stăteam la gura sobei și mâncam din roadele pământului. Poate că acest loc și felul meu, pentru că altfel nu cred că s-ar fi întâmplat, au lăsat în mine urmele care au putut după aceea să-mi deschidă apetitul pentru poezie. Am avut întâlniri cu poeți, cu oameni care mi-au dirijat lecturile, am fost foarte norocoasă”, mărturisește Ana Ciontea.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto