13 noiembrie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Anca Stuparu, Marie Christine Katz și Loreta Popa

Invitate la „Poezie și creație” astăzi sunt Anca Stuparu, clinician-scriitor, și Marie Christine Katz, artist vizual.

Anca Stuparu s-a născut la 31 martie 1974 la Lugoj, județul Timiș. A practicat medicina de Urgență în Obstetrică și Ginecologie, la Jamaica Hospital. Momentan, își termină doctoratul în Sănătatea Femeilor la Universitatea de Stat din Minneapolis, Minnesota, avându-l coordonator de rotație clinică și teză pe un alt medic-scriitor român de excepție la New York, Adrian Sângeorzan. A debutat literar în 1998, în Revista de Literatură și Spiritualitate Româno-Americană Lumină Lină. A publicat în revistele Scrisul Românesc, Matricea Românească și Orizont. În noiembrie 2018 a publicat la Timișoara volumul bilingv de poezie „De pe alt mal/From Another Shore”. A publicat la Editura Curtea Veche Publishing cartea ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi. Amintiri pandemice”, toate veniturile obţinute din vânzarea cărţii fiind donate Fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei, pentru a veni în sprijinul copiilor cu boli incurabile. „Legea Apei”, cea mai recentă carte a Ancăi Stuparu, a fost realizată în colaborare cu Marie Christine Katz, care s-a ocupat de ilustrații. Apărută bilingv, germano-română, cartea a fost prezentată la Târgul de Carte de la Frankfurt, de către Pop Verlag, editură care aparține lui Traian Pop.

Născută în Elveția, Marie Christine Katz s-a mutat la New York în 1985. A studiat arta la Parson, The New School și New York Studio School. Are performanțe artistice pe măsura talentului său și expoziții în care iubește să transforme, să descopere, să inoveze și să creeze o adevărată călătorie artistică pentru oamenii care se regăsesc în opera sa. Studiul și dragostea pentru teatru și spectacol au determinat-o să combine arta și performanța. Creează lucrări folosind diverse forme de expresie și materiale, de la hârtie, țesături, fire, sârmă metalică, fire, păr uman, sticlă și ceară până la text, artă de performanță, sunet și video, încurajând și încorporând participarea publicului.

„Firul roșu de pe coperta cărții face parte dintr-un proiect care a început atunci când a venit la putere Trump. S-a numit «Hangers 101 & a Litany of Hashtags». Umerașe, în termeni simbolici sunt legate de drepturile femeilor, dreptul la avort. Am folosit acest simbol pentru că atunci când Trump a fost ales, eu personal, dar și foarte mulți oameni, am fost extrem de supărați și îngrijorați, din motive lesne de înțeles. Am început să întreb oamenii ce simt față de ceea ce se întâmplă în lume. De fiecare dată când cineva ținea umerașul și-mi dădea un răspuns atârnam câte un fir. A devenit o instalație multifațetată, fiecare participant a fost postat pe instagram (există o pagină de instagram pentru acest proiect) și, timp de patru ani, acest proiect a avut mai multe aspecte. Unul al participării audienței, altul al spectacolului. Am folosit toate cuvintele pe care oamenii mi le-au dat și le-am transformat într-un monolog. Toate umerașele și firele au devenit instalații. Una dintre ultimele imagini, coperta despre care vă povesteam la început, este un close-up al unei instalații pe care am făcut-o pe o plajă, unde am marcat 1462 de zile, cred, cât a stat Trump la Casa Albă și am făcut un video unde se pot vedea toate acele linii de pe plajă, care într-o perioadă foarte scurtă de timp, cred că vreo 18 minute, au fost șterse de valuri. Puțin mai târziu în acel video pot fi auzite vocile oamenilor care citesc toate acele cuvinte #suntîngrijorat, #copiii mei, #lumearde. Acele cuvinte le-am folosit în acest monolog”, a mărturisit Marie Christine Katz.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto