27 martie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Carmen Palcu și Loreta Popa

Invitată astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, la „Poezie și creație” este Carmen Palcu, actriță a Teatrului Ion Creangă din București, pe scena căruia poate fi văzută în spectacolele „Vrăjitorul din Oz” și „De-a Micul Prinț”.

Carmen Palcu s-a născut la data de 30 ianuarie 1976 în Huși. În anul 2000 a absolvit cursurile secției de actorie din cadrul Facultății de Arte a Universității Hyperion din București, la clasa Catrinel Dumitrescu – Emil Hossu. „M-am născut și am locuit în Huși, un orășel din județul Vaslui. Trăiam în austeritatea impusă de comunism, iar tatăl meu, un om foarte creativ, artist din fire, ne citea povești și ne distribuia roluri mie și fraților mei mai mari cu doi ani decât mine. Ne dădea roluri și făceam un fel de teatru radiofonic. Când se mergea cu barca, tata era pregătit cu un lighean cu apă și niște linguri de lemn. Ne spunea tata: «Tu ești Făt-Frumos, tu Ileana Cosânzeana, Carmen e calul», că eram cea mai mică. Toate lucrurile acestea care acum pot părea banale au pus bazele pasiunii mele pentru teatru și lectură. Citeam multe povești împreună. Odată cu școala a apărut pasiunea pentru scris, citit, pentru învățat”, spune Carmen Palcu.

„În clipa în care m-am hotărât să devin actriță parcă s-au deschis toate drumurile. La UNATC erau foarte mulți pe loc și am dat de multe ori. Din fericire, s-au deschis multe facultăți particulare, iar profesorul meu de atunci, Traian Ailenei, mi-a spus: «Și tu ce vrei, Carmen? Să fii studentă la UNATC sau actriță?» Și așa am dat la o facultate particulară. Nu aveam bani, mama mea era singură. Tatăl meu a murit când eu aveam 16 ani și se punea problema taxei de școală. Cine o să mi-o plătească, cine o să mă țină în facultate? Am început să muncesc înainte să intru la facultate. Am început să traduc filme la Antena 1. Aveam la îndemână, în rucsac, această meserie de traducător, și aveam bani cât să pot să iau ceva de mâncare, cât să pot să plătesc chiria. Și mama mea, pentru că eram foarte hotărâtă să-mi urmez visul, m-a susținut din toate puterile ei și-i mulțumesc pentru asta. Am continuat să traduc filme chiar și după ce am terminat facultatea și după ce am devenit actriță în Teatrul Ion Creangă pentru că, într-adevăr, doar din salariul de actor nu-mi permiteam să trăiesc. În primul an la actorie, Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu. mi-au spus că aș fi potrivită pentru Micul Prinț. Am făcut dramatizarea, am jucat Micul Prinț, iar la finalul spectacolului, care într-adevăr a fost un succes, un coleg de la Regie mi-a spus că la Teatrul Ion Creangă se montează Micul Prinț și se caută o actriță. Era o șansă incredibilă, era superb să joc într-un teatru profesionist după doar un an de facultate. Era un vis, o utopie. Mi se părea că nu este pentru mine, că nu voi face acest lucru, dar de ce să nu încerc? Și… iată-mă. Aceasta a fost șansa mea, teatru pentru copii”, spune Carmen Palcu.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto