26 septembrie 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Corina Ozon și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este scriitoarea Corina Ozon. Absolventă a Facultății de Filologie, sectia română-franceză, Universitatea Timișoara, și a Facultății de Jurnalism și Știintele Comunicării, Universitatea București, doctorandă în cotutelă la Școala Doctorală în Științe ale Comunicării, Universitatea București și la CTS-IARSIC, CORHIS EA 7400, la Universitatea Paul Valéry Montpellier (Franța), Corina Ozon a publicat nouă cărți la Editura Herg Benet (Seria „Amanții”- cinci volume, 2014-2018, volumul de proză scurtă „Până când mă voi vindeca de tine”, 2016, romanul „Tentații”, 2016, romanul „Codul lui Zoran”, 2018, „Dincolo de furtună”, 2019) și una la Editura Univers („Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire”, 2017). A fost desemnată de către Revista Capital în Top 100 femei de succes pe anul 2017. Iar în 2018 a fost nominalizată la Public Relations Professional of the Year la Gala PR Award. Corina Ozon are zece ani de jurnalism de investigaţie în presa scrisă și televiziune și un update de doi ani în producţie TV. De alți zece ani este specialist PR&Comunicare, la CN Imprimeria Naţională SA.

„Am plecat din presă în 2003, așa am decis. Nu mă mai vedeam alergând pe teren și presa nu mai era ceea ce știam eu că este în anii 90, practic nu mă mai regăseam. Nu spun că a fost bine sau rău, doar că nu se mai potrivea principiilor mele. Am optat pentru cariera de PR&Comunicare, unde lucrez și în prezent, nu trăiesc din scris, deși am 11 cărți publicate, dar asta este altă discuție. Scrisul a venit ca o continuare firească, sunt filolog la bază, am fost jurnalist, acum lucrez în comunicare, deci toate se completează. Scrisul a venit când am fost pregătită, când s-au aliniat astrele. Oamenii s-au regăsit în situațiile și în personajele din cărțile mele. Oamenii au nevoie de umor. Limbajul este necenzurat, dar cu limite. Tocmai realismul care răzbătea din romanele mele a captat publicul, a fost unul dintre ingredientele care a cucerit cititorii. Sunt un om optimist de felul meu, deși generația noastră n-a prins niște vremuri tocmai confortabile, dar am reușit să ne atingem niște visuri. Până la urmă este vorba chiar să intri în aceste visuri, cum spun eu într-o carte, nu să rămâi la stadiul de proiect”, crede Corina Ozon.

„Ca scriitor nu trebuie să iei lucrurile personal. Nu trebuie să placi tuturor, este dubios să fii adulat de toată lumea, ceva nu este în regulă. Scopul nu este ca tu să fii pe placul tuturor ca scriitor, ca artist. Principalul este să ai un public care să se recunoască în scrierile tale, să le înțeleagă. Un cititor citește mai multe genuri de cărți. Tu, ca citator, ai dreptul să alegi în funcție de stare, de dorința ta de a afla niște lucruri, de a pătrunde într-o lume pe care poate tu n-ai explorat-o și vrei să vezi cum este”, mărturisește Corina Ozon.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto