27 iunie 2021 — Dezbateri culturale

„Poezie și creație” | Dan Puric și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este actorul, regizorul și eseistul Dan Puric, care a promovat de-a lungul timpului, în calitatea sa de regizor, un spectacol de teatru total, o sinteză a artelor dansului, costumului și mimicii. Întâlnirea a avut loc puțin înainte de ziua care marca plecarea din lume a lui Mihai Eminescu, iar publicul, în ciuda ploii amenințătoare, nu s-a speriat și a rămas să asculte, să vadă și să înțeleagă.

Actorul Dan Puric, care a obținut Marele Premiu UNESCO pentru dezvoltare culturală – pentru promovarea artei scenice românești în străinătate (modalități de exprimare scenică) a vorbit despre iubire, încredere neclintită în puritatea valorilor morale și credinţă și a lansat și cea mai recentă carte a sa, „Omul liber”. La întrebarea din ce se naște poemul, din fericire sau din suferință, răspunsul a venit spontan: „Din fericirea suferinței. Suferința poate să rămână suferință, iar când se transfigurează prin fericire ea devine poezie. Eminescu ne-a fericit prin suferința lui. Prin suferința lui am început să înțelegem iubirea în sens absolut. Ne-a învățat ce înseamnă fericirea iubirii. A fericit și limba română. Limba literară a acestui popor s-a născut o dată cu Eminescu.”

„Caragiale spunea că Eminescu a venit ca un trăsnet. Fără vestitori, n-a avut precedente. Nu puteai să-l gândești. Analizezi un poet mare cum este Alexandru Macedonski cu instrumentarul critic al literaturii. Nu poți face acest lucru cu Eminescu, pentru că este un geniu. Rostirea de sine a unui popor se face prin eroi, prin martiri, prin sfinți, prin genii. Eminescu a fost rostirea de sine cea mai înaltă a poporului român. Ne-a redat conștiința demnității. Până atunci și conștiința, la fel ca și limba literară erau amorțite. Miron Costin, în poema sa către regele Poloniei, vorbește despre Valahia, despre Moldova, despre Țara Ardealului, ne numește «țară lăcrămată». Avea percepția suferinței acestei țări. România și acum este o «țară lăcrămată»”, afirmă Dan Puric.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

 

Galerie Foto