21 august 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Horia Suru și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Horia Suru, care anul acesta a primit Premiul UNITER pentru Regie, recompensându-i-se astfel contribuția la „Trilogia minelor”, la Teatrul Dramaturgilor Români, o piesă în trei episoade pe care, pentru a le vedea, publicul trebuie să meargă la teatru în trei seri consecutive.

Deși absolvent de Actorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” în Cluj-Napoca, Horia Suru și-a dorit dintotdeauna să fie regizor. Și a reușit, ținând cont de numeroasele și inspiratele producții pe care și-a pus semnătura la diferite teatre din țară, dar și la Teatrul Național București, Teatrul Odeon, Teatrul Act, Teatrul Mic sau Teatrul Act. Dacă este să remarcăm ceva atunci când vorbim despre Horia Suru atunci acel ceva este sinceritatea dezarmantă, adevărul pe care îl dezvăluie celor cu care stă de vorbă, fără să fie interesat dacă acesta poate fi acceptat sau îngurgitat. Are o tenacitate, o determinare și o forță incredibile. Este un iubitor al experimentului. Pe spectatori și pe sine însuși.

„Premiul UNITER a fost o mare onoare, o mare bucurie și un semn că tot ceea ce am încercat să construiesc pe parcursul anilor reprezintă un drum bun din punct de vedere artistic”, mărturisește Horia Suru. „Cred că există un fel de chimie specială între mine și textul pe care îl citesc. Sunt mai multe lucruri, mai mulți factori, e un proces care mă motivează să ales un text și să-l pun în scenă. E un soi de apropiere față de text, ori se întâmplă la prima vedere, ori nu. Citind se nasc niște imagini, văd niște lucruri, rezonez personal cumva. Nu știu să explic în cuvinte energia care se creează de la prima lectură. Mă gândesc ce relevanță ar avea dacă aș pune acest text în scenă sau altul. Cu mine funcționează, bine. Dar trebuie să găsesc și o altă motivație pentru care l-aș pune în scenă, să spună ceva într-un context, unde l-aș putea duce și ca zonă stilistică, unde s-ar potrivi mai bine. Dacă aș putea întregi o distribuție întreagă într-un loc sau nu. Sunt mai mulți factori prin care trebuie să treacă textul ca să ajungă o propunere, să fie acceptat de cineva, să fie girat, iar în final finanțat. Nu e atât de ușor. Ai luat cartea din bibliotecă și gata…”, afirmă Horia Suru.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto