Glisează meniul stânga/dreapta
7 august 2022 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este actrița Ioana Calotă-Philippide. S-a născut la 25 mai 1980, la Roșiorii de Vede, într-o familie de artiști. Este fiica interpretei de muzică populare Floarea Calotă și a regretatului scriitor și pictor Nicolae Lupu.
În 2003 a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, București, secția Actorie, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Sanda Manu și Ion Cojar. În 2008 a terminat un Master în actorie, la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, București, la clasa prof. Gelu Colceag. Poate fi văzută pe scena Teatrului Nottara în spectacolul „Lecția” de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa, sau în „Nunta”, după A.P. Cehov, regia Alexandru Grecu. A mai jucat în „Figaro”, după Baumearchais, regia Mihai Lungeanu, „În cădere liberă” de Oleg Bogaev, regia Alexandru Maftei, „Balul sinucigașilor”, regia Iulian Furtună, „Opt femei” de Robert Thomas, regia Andreas Merz-Raykov, „Fazanul” de Georges Feydeau, regia Alexandru Mâzgăreanu, „Călătoria” de Constantin Abăluţă, regia Gavriil Pinte. Pe Ioana Calotă-Philippide o leagă numeroase amintiri de Teatrul Naţional Radiofonic, unde și-a împrumutat vocea multor personaje. Dintre spectacolele radiofonice amintim „Ziua de naştere a infantei” de Oscar Wilde, „Zăpezile de altădată” de Dumitru Solomon, „Zalmoxe” de Lucian Blaga, „Drumul lui Orfeu” de Ursula Rani Sarma, „Frumoasa din pădurea adormită” de Charles Perrault, „Francesca da Rimini” de Gabriele d`Annunzio, „Duios Anastasia trecea” de Dumitru Radu Popescu.
A primit în 2019 Premiul pentru cea mai bună actriță de comedie acordat de juriul publicului pentru rolul Suzanne din „Figaro”, regia Mihai Lungeanu – Festivalul Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, dar crede că niciun premiu nu este mai important pentru un actor precum „aplauzele de la finalul spectacolului, privirile acelea ca niște fulgere, o energie imensă pe care o primești din partea publicului, o recunoaștere a faptului că ai făcut un lucru bun și că ai ajuns la sufletul lui. Pentru asta luptăm, să intrăm în inimile oamenilor, să vibrăm împreună, să comunicăm cu adevărat”, spune Ioana Calotă-Philippide.
„Felix Alexa m-a văzut în niște examene de regie, pentru că-mi plăcea foarte mult să lucrez la regie. Mie îmi plăcea să stau în facultate de dimineața până seara. După orele mele de actorie, mergeam și lucram la secțiile de Regie din anul meu, paralel, la Valeriu Moisescu sau la ceilalți ani, printre care anul lui Felix Alexa. În anul lui Felix Alexa erau studenți care m-au dorit în examenele lor de regie, Felix m-a văzut și, pentru că punea la Nottara «Hora iubirilor» și avea nevoie de o fată care să pară foarte mică pentru rolul Fetița dulce, m-a chemat să merg la Nottara, să joc alături de Alexandru Repan și de toată echipa acestui spectacol. Aceasta a fost intrarea mea în Teatrul Nottara. A fost un mare succes, a fost un noroc extraordinar pe care l-am avut. Îi datorez lui Felix Alexa intrarea mea în teatrul profesionist și rămânerea mea în Teatrul Nottara”, mărturisește Ioana Calotă-Philippide.
„În perioada pandemiei am spus zilnic în fața camerei câte o poezie, o povestire, un text ales de mine sau un text care pur și simplu m-a ales el de mine și am postat pe facebook. Asta m-a menținut în formă. Aveam această nevoie de a face în fiecare zi ceva, de a spune ceva, de a ține flacăra vie între mine și public și a funcționat, m-a ținut trează, vie, într-o energie bună. Am avut un feedback extraordinar de la oamenii care m-au ascultat și care s-au învățat cu mine zilnic”, spune Ioana Calotă-Philippide.
Filmare și montaj: Alex Ursu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: