Glisează meniul stânga/dreapta
10 aprilie 2022 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Irina Rădulescu, actriță la Teatrul Mic. S-a născut la 14 octombrie 1986, de Sfânta Parascheva. La 3 ani, studia franceza, engleza, japoneza şi pianul. Copilăria și-a petrecut-o aproape de scenă. A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică – Actorie, clasa prof. Doru Ana. Din anul 2008 este actriță pe scena Teatrului Mic din București. Filmul ei de debut pe marele ecran, „Urma”, i-a adus o nominalizare la Premiile Gopo 2021 pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Mama ei, actriţa Adriana Şchiopu, a învăţat-o să fie ea însăşi, fără pretenţii, fără preţiozităţi. O mare actriță i-a călăuzit primii pași, fiindu-i nașă de botez, Gina Patrichi. Le admiră profund pe Olga Tudorache, Valeria Seciu și Mariana Mihuț.
„Trăind în teatru nu am avut un moment anume în care să spun că vreau să fiu actriță. De mică îmi plăcea. Țin minte că atunci când era câte o premieră la teatru bucuria mea nu era atât spectacolul, ci faptul că după aceea se mai stătea la o parolă și scena rămânea liberă cu decorul acelui spectacol pe care tocmai îl văzusem. Atunci eu și câțiva copii ai teatrului lăsam pe toată lumea să discute și mergeam în scenă și ne imaginam, jucam ce tocmai văzusem. Asta era bucuria noastră, jocul pe scenă. Să reintru în teatru a fost ca o reîntoarcere acasă. Nu m-am gândit dacă țin ridicată ștacheta numelui, pentru că nivelul alor mei este ridicat. Nu mi-am propus nici să egalez, conștientă fiind că este foarte greu. Nu am frustrări, apăsări sau complexe. Cel mai natural lucru este să fii mândru de ceea ce fac părinții tăi. Amintirea tatălui meu, Dem Rădulescu, e un motor care mă duce înainte. Sper ca măcar ceea ce fac să fie demn de ceea ce au făcut ei. Nu o văd ca pe o povara, ci ca pe o mândrie”, spune Irina Rădulescu. „Îi datorez doamnei Cătălina Buzoianu intrarea în teatru. M-a distribuit în rolul Miranda din «Furtuna» de Shakespeare. Chiar în acea vară, Teatrul Mic avea nevoie de tineri actori și a avut loc un concurs, iar directorul teatrului, Florin Călinescu, mi-a spus: «Dacă tu joci Miranda, vii și la concurs, căci se cuvine să fii actrița teatrului». La acest concurs nu m-aș fi prezentat dacă doamna Cătălina Buzoianu nu mă distribuia, pentru că eram studentă, încă, în anul II”.
„Am prins acel sistem cu module şi la fiecare am avut alt profesor. Nu am prins toată facultatea un singur profesor. În anul II am lucrat cu Mircea Rusu, iar în anul III, cu Doru Ana, cu care am repetat spectacolul de licenţă. M-am înţeles foarte bine cu Mircea Rusu. La fel cu Doru Ana. Eu nu sunt pentru metoda aceea dură de a umili studentul, unii profesori cred că studenţii reacţionează la duritate. Poate că sunt studenţi care reacţionează, dar eu nu. Eu reacţionez mult mai bine la un sfat sincer şi cald, care suscită în mine dorinţa de a-l bucura pe cel care mi l-a dat. Mircea Rusu m-a făcut să ies mai mult din mine, am făcut personaje mai tupeiste, mai diferite decât sunt eu”, susține Irina Rădulescu.
„Îmi place și teatrul, îmi place și filmul. Plec de la premisa că meseria este aceeași și nu-mi place să fac delimitarea actor de film, actor de teatru. Unii o resimt și fac această delimitare. Eu cred că actorul își poate doza mijloacele pentru ambele forme. Dorian Boguță a avut încredere în mine, pentru că rolul pe care mi l-a oferit era unul de maturitate, mai greu. I s-a spus poate că ar trebui să ia o actriță cu experiență, dar el a spus: «Nu, eu merg pe mâna ei». De el mă leagă o prietenie. Avem o legătură profund umană. Am avut o premieră frumoasă la Namur, la Festival International du Film Francophone, în 2019, în septembrie. Premiera de gală a fost în martie 2020, la Cinema Pro, apoi s-a închis totul din cauza pandemiei. Am fost însă la TIFF 2020, unde Dorian a luat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut cu «Urma»”, mărturisește Irina Rădulescu.
Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: