22 august 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Jezebel și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Jezebel (Izabela Barbu), artistă care abordează genuri muzicale diferite – de la clasic la folclor românesc, trecând prin jazz, fado, folclor mexican, șansonetă și muzică românească din perioada interbelică.

La 8 ani asculta Carlos Gardel, Edith Piaf şi Maria Tănase. A fost dorinţa tatălui ei să înveţe să cânte la un instrument, drept urmare Jezebel a făcut șapte ani de pian. „Părinţii mei sunt foarte muzicali. Tatăl meu nu mi-a dat voie să urmez această cale, considerând că mă pune la adăpost de prejudecăţile legate de viaţa de artist şi de minusurile pe care le incumbă. Pentru că această meserie este o zbatere, o muncă uriașă, care te consumă“, afirmă Jezebel.

Sfătuită să urmeze o carieră mai sigură, a terminat management financiar bancar, a urcat pe scara profesiei cât a putut, dar a renunțat la oferta de a fi director de bancă pentru muzică. A luat lecţii de canto, a învăţat să respire, toate acestea ajutând-o să-şi mărească ambitusul. Să renunţi la 40 de ani la o profesie care-ți asigură un trai confortabil pentru a-ţi urma pasiunea și a-ți împlini un vis este un mare act de curaj, însă artista crede că acest pas este doar „un act de trezire, momentul de responsabilizare şi ridicarea vălului de ceață de pe ochi, minte, conştiinţă“ şi că fiecare ar trebui să-şi urmeze calea, să facă doar ceea ce-i este menit.

„Mi-aduc aminte cu drag de concertul pe care l-am avut în Grădina MNLR. A fost o atmosferă fenomenală. E un loc în care mă simt acasă, un loc cu o energie faină,” mărturisește Jezebel.

„«Erotopoetica – de la Eminescu la Baudelaire cu Toma Enache, de la Maria Tănase la Edith Piaf cu Jezebel» este un spectacol de teatru, muzică, poezie și imagine pe care ne-am dori să-l jucăm mai des. Este un spectacol fascinant de la care lumea nu a plecat decât încărcată pozitiv, peste măsură de emoționată. Au venit liceeni și am avut emoții că s-ar putea să plece după primele cinci minute, dar au rămas și au aplaudat în picioare. Lumea, când aude de poezie, se cam sperie. Ne-am îndepărtat de sensibilitatea pe care poezia o trezește în noi, sau de întrebările metafizice pe care ni le pune, ni le ridică. Avem mare nevoie de poezie, de curățenie sufletească, de puritate, de a ne duce către mai înalt. De a transcede această dimensiune și a accede către lumi care ne sunt necunoscute sau către noi înșine, unde deschidem o poartă care ne relevă o lume absolut fabuloasă, pentru că fericirea aici o regăsim, iar poezia este o punte, arta este o punte între noi și lume, între știință și religie, putem să facem această conexiune prin muzică, prin poezie, prin literatură, prin culoare, prin sculptură, prin dans, prin tot ce ne provoacă stare de catharsis”, afirmă Jezebel.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Alex Ursu

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto