11 iulie 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Laurențiu-Ciprian Tudor și Loreta Popa

Invitat astăzi  la „Poezie și creație” este poetul, eseistul, jurnalistul, sociologul Laurențiu-Ciprian Tudor, membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014. În luna iunie a acestui an a lansat în Grădina MNLR două cărți importante, „Loc de oftat”, Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2021, și „Carte cu scriitori”, Editura „Creator”, Brașov, 2020.

„O carte de poezie nu trebuie feliată. E bine să n-o împarți pe mai multe zile. Trebuie să fie ca o transă, ca un cerc, ca un gol de aer, ca un gol de istorie, ca o paranteză, te-a scos din realitatea ta, poate de multe ori sufocantă, te-a trecut în alte universuri, și, când te întorci, îți dai seama că ai avut șansa unei primeniri, a unei suspendări și ai înșelat și timpul, și realitatea ta, dar te-ai și îmbogățit. O carte de poezie trebuie să țină scurt, intens, ca un sărut. Nu împarți sărutul în mai multe clipe, mai multe secunde, mai multe secțiuni de secundă. El înconjoară tot universul. Face posibilă contopirea cu cealaltă persoană. Nu poți să-l împarți, astăzi mă sărut 60 la sută, 40 la sută mă voi săruta mâine. Așa este și cu poemul… Rotund, plin, deplin total, fără rest. Ne fură viața pe care o ducem. Nici noi, nici timpul nu mai avem răbdare. Viața nu mai este pe potriva noastră, noi nu mai suntem pe potriva vieții astăzi. Suntem împrăștiați pe mai multe sarcini, de fapt, de cele mai multe ori ducem suprasarcină. Locul plăcerii, al iubirii îl trecem tot timpul la final cu gândul că acela care mă iubește o să înțeleagă, dragostea o să înțeleagă, poezia o să înțeleagă, clipele depline pentru mine, pentru viața mea or să înțeleagă. De ce să nu fie ele întâi și, în momentul în care le-ai dedicat timp, să fie rotunde, depline, perfecte. Să nu uităm că perfect nu înseamnă infinit, mai ales în situația noastră de muritori, înseamnă rotund, deplin, total atunci. Așa cred că trebuie să fie în relațiile cu cei de lângă noi, mai ales cu cei pe care îi iubim, cu arta, cu muzica, cu poezia…”, mărturisește Laurențiu-Ciprian Tudor.

Laurențiu-Ciprian Tudor, născut în 1973, la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și consilier educațional. A iniţiat şi coordonează, din 2007, împreună cu poeţii Adrian Munteanu şi Cătălin Stanciu (sub coordonarea scriitorului Daniel Drăgan şi a Fundaţiei Culturale „Arania”), Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov care organizează lunar evenimente culturale. Este secretar de redacție la Revista literară „Libris” și redactor colaborator la Revistele „Astra” și „Tribuna”. A debutat publicistic și editorial în anul 2003. A scris până acum șapte volume de poezie: „Teama de cerc și fuga după aripi” (2003), „Memoria clipei sărutate – 70 cupidopoeme” (2004), „Apostolul verilor” (2007), „Capul cu păsări” (2012), „Nervi” (2014), „Licantropia poftei – poemele vârstei de mijloc” (2017) și „Jurnal de cuplu. A Couple’s Diary” (2019), volum bilingv, traducerea în limba engleză fiind realizată de poetele Liliana Ursu și Tess Gallagher. Pe lângă acestea, semnează două cărți de dialog: „Adevărul are coaja tare – convorbiri cu scriitorul Daniel Drăgan” (2009) și „365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor” (2019), un volum realizat împreună cu scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi. Laurențiu-Ciprian Tudor este prezent în antologii, reviste culturale, obținând distincții și premii importante.

„Pe la 14 ani am scris primele versuri, din ambiție. Treptat, scrisul a devenit melancolia mea surâzătoare, loc de autocunoaștere, de explorare a lumii și a sinelui, terapie și vânare de stări de grație: pentru că scriind menții jarul sentimentelor, aprinzi focuri și intri în infinit (ca în transă). Acum scrisul pentru mine e, mai ales, un mod de a face inocența militantă, un mod de a atinge o ars vivendi, o încercare de mă întoarce acasă: în fericire/rai”, spune poetul.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți aici „Poezie și creație”:

 

Galerie Foto