14 martie 2021 — Evenimente

Poezie și creație | Loreta Popa și Olga Delia Mateescu

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este actrița Olga Delia Mateescu, unul dintre marii dascăli ai școlii românești de teatru, a scris proză și teatru, și-a regizat propriile piese și a primit premii pentru actorie și dramaturgie. De-a lungul timpului a interpretat peste 90 de roluri, majoritatea pe scena Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. De asemenea, a făcut parte din distribuția a nenumărate filme și spectacole de teatru de televiziune.

„După copiii mei, literatura este cel mai mare cadou-surpriză pe care mi l-a făcut viaţa. Citeam până mi se împăienjeneau ochii şi mi se părea că scriitorul sau compozitorul este un fel de divinitate, un om în faţa nemărginirii înarmat doar cu sunetul sau cuvântul. De altfel, scrisul este cea mai mare libertate pe care am putut să o am”, afirmă Olga Delia Mateescu. S-a simțit atrasă de poezie destul de devreme. „La un moment dat am citit Federico García Lorca și n-am putut să scap de acest poet decât după ce mi-am făcut singură un recital. L-am început în facultate, unde am lucrat cu un profesor de impostație absolut deosebit, Nicolae Gafton, și cu doamna Elena Negreanu. Abia după ce am făcut recitalul am reușit să nu mă mai gândesc la poezia lui tot timpul. Am însă sentimentul că sunt foarte mulți poeți uitați. Minulescu, de exemplu, sau Coșbuc. Nu sunt valorificați, nu-i mai știe nimeni, nu-i mai citește nimeni”, spune actrița.

Unul dintre visurile cele mai dragi ale Olgăi Delia Mateescu a fost existența unui teatru al dramaturgilor români, „în care să năvălească toate piesele pe care eu le ştiu şi alţii nu. Să năvălească aceste piese pe scenă o lună şi publicul să-şi dea verdictul”. Acest lucru a devenit realitate în 2018, când s-a născut Teatrul Dramaturgilor Români. „Rămâne ceva din energia și pasiunea pe care majoritatea actorilor le dăruiesc scenei. Rămâne în teatru și e molipsitoare”, a încheiat Olga Delia Mateescu.

Urmăriți „Poezie și creație” aici: