11 aprilie 2021 — Evenimente

„Poezie și creație” | Marilena Rotaru și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor. A realizat la 25 noiembrie 1991, la Versoix, primul interviu cu Majestatea Sa, Regele Mihai, difuzat de televiziunea SOTI, pentru că fusese concediată din TVR.

Despre cel intervievat, Marilena Rotaru mărturisește că era „o prezență morală nemaiîntâlnită, un magnet al bunătății și iubirii necondiționate”. Invitația la „Poezie și creație” vine în contextul în care se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru realizează serialul de documentare consacrate valorilor diaspora numit „Memoria exilului românesc”, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca.

„Ideea exilului m-a preocupat de foarte multă vreme, chiar din ultimii ani ai liceului. Cineva mi-a dat să citesc, învelită în hârtie albastră, cum erau cărțile de școală, ca să nu se vadă, deoarece era un pericol, «Dumnezeu s-a născut în exil», a lui Vintilă Horia, în franceză. Pentru mine acest proiect «Memoria exilului românesc» a fost nu numai un proiect la care am visat, ci o cale de cunoaștere inițiatică. Fiecare biografie, fiecare personalitate pe care am cunoscut-o, a avut propria ei poveste, propriul sacrificiu, propria jertfă. Mă obseda, mă preocupa cum poate un om crescut într-o țară, în România, în legendele unor momente istorice, precum luptele de la Codrii Cosminului sau de la Călugăreni, cum poate să aibă trăiri într-o țară în care se vorbește despre Războiul de 100 de ani, luptele de Azincourt sau alte localități celebre, cum poate un om care are în codul genetic mănăstirile Moldovei, Voronețul, să schimbe această percepție sau se îndepărteze de ea în preajma altor lăcașuri religioase, a marilor catedrale și a altor valori? Ceea ce spun este valabil în toate segmentele cunoașterii artistice culturale. Un om educat, și de la noi, și din alte părți, are percepția corectă a tuturor valorilor umanității. Aici era vorba însă de altceva, mult mai subtil, acest cod genetic de care vă spun mi s-a părut că e punctul vulnerabil și cel mai dureros al exilatului. Acei exilați sufereau de fapt nu atât pentru ceea ce au pierdut din viața pe care și-o construiseră în România, ci pentru acea pecete românească, amprentă extrem de românească, pe care au luat-o cu ei. Oamenii aceștia au luat România cu ei. Exilul creatorilor de origine română, durerea, jertfa, sacrificiul exilului, i-a făcut să găsească o altă ordine a spiritului creator și să creeze frumuseți din această durere. Așa am pornit, descifrând această taină a exilului, pentru că până la urmă este o taină”, spune Marilena Rotaru, care dăruiește cu generozitate celor care o ascultă cuvintele românului Vintilă Horia, omul cu o iubire de patrie pe care n-a văzut la alt român: „Mai devreme sau mai târziu, fiecare lucru și fiecare ființă se va întoarce la locul său, pentru ca ordinea divină să nu aibă de suferit!”

 

Filmare și montaj: Alexandru Ursu

Fotografii: Dan Vatamaniuc

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici: