18 septembrie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Nicolae Călugărița și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Nicolae Călugărița, actor al Teatrului Evreiesc de Stat din 1982. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, la clasa profesorului George Dem Loghin, Dem Rădulescu şi Adriana Piteşteanu, promoția 1973. A fost actor la Teatrul Național din Iași (1965-1969), Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani (1973-1975), Teatrul de Stat din Sibiu (1975-1982). Pentru o vreme a fost profesor asociat de dicție la UNATC. A fost distins cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler, 2001, și Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer, 2018. A fost pe scenă când soldat sau inginer, când rege sau doctor, uneori profesor, alteori bancher, și nu o dată ministru. Vocea sa imposibil de confundat poate fi ascultată atât în zeci de înregistrări radiofonice, cât și la televiziunea română.

Povestește cu bucurie de perioada în care a fost angajat la Teatrul Bulandra și despre cum regizorul Liviu Ciulei a intervenit să-l ajute să primească un post de regizor tehnic, dar recunoaște că gustul pentru teatru i s-a format la Iași. „La 14 ani am văzut primul spectacol de teatru și m-au impresionat figurile marcante ale Teatrului Național. În 1965 am intrat prin concurs la Teatrul Național din Iași corp ansamblu. Acolo i-am văzut pe marii actori care aveau o dragoste infinită pentru teatru, pentru spectatori. Ar trebui să spunem că notele sunt acordate de către public și nu de către critica de specialitate. Singurul în măsură să aprecieze arta actorului este publicul”, mărturisește Nicolae Călugărița.

„Actorului Constantin Dinulescu îi datorez faptul că astăzi sunt actor profesionist. Am jucat și la Iași, și pe scena Teatrului Evreiesc de Stat împreună. Teatrul este o transfigurare a realității. Nu avem o meserie, ci o profesiune de credință pentru acel lăcaș unde ne desfășurăm activitatea, unde desăvârșim actul artistic. Am o carieră de peste cincizeci de ani în teatru. Am dat concurs în 1969. Am terminat în 1973. Voiam să merg la Iași, de aceea am ales Botoșani. Pot spune că la Botoșani a fost o perioadă foarte frumoasă. Era o deschidere foarte importantă a directorilor de teatru către tinerii actori. Astăzi nu mai este așa. Din păcate, este foarte greu să mai intri într-un teatru. Locurile sunt puține. Noi am fost apreciați la vremea aceea”, spune Nicolae Călugărița.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

 

Galerie Foto