Glisează meniul stânga/dreapta
27 noiembrie 2022 — Evenimente
Invitată astăzi la „Poezie și creație” este Nouria Nouri. În 1997 a intrat la Academia de Teatru și Film „I. L. Caragiale” din București, cu media 9,35 la secția actorie, clasa prof. Gelu Colceag. A absolvit Facultatea de Teatru cu media 10. Nouria Nouri a lucrat în multe teatre din țară și Capitală, a realizat și prezentat emisiuni de televiziune și radio, a fost publicist comentator la diverse reviste. Predă cursuri de actorie copiilor, având până acum peste 300 de elevi, atât la cursurile de grup, cât şi la cele individuale, atât fizic, cât şi online. Este profesor de artele spectacolului la IT Kids- Art School & modeling agency. Faptul că a absolvit liceul pedagogic şi la bază are meseria de educator a cântărit foarte mult atunci când a început acest proiect. De-a lungul vieții a învățat multe de la oamenii care nu apar în ziare, care-și duc viața cu demnitate și au cei șapte ani de acasă. A învățat că nu este suficient să ai școală ca să-ți faci meseria și să ai succes. Crede că, din păcate, la noi în țară adevăratele valori mor în mizerie, iar impostorii zâmbesc zeflemitor. Cel mai mult i-a plăcut să fie pe scenă, în faţa a patru mii de oameni, în majoritate copii, parte dintr-o echipă care reprezintă maximul în industria de entertainment pentru copii, Disney Live! Feld Entertainment America.
„Poezia a fost mai mult decât un punct forte la examenul de la UNATC. Prima dată am picat. Țin minte că mama, care m-a sprijinit mult, a fost foarte tristă. Am dat și anul următor, m-am ambiționat. Am intrat cu o notă mare, peste 9. A fost cea mai fericită zi din viața mea. Am avut în portofoliu poezii de Nichita Stănescu. Cu câțiva ani înainte îl cunoscusem pe Marin Sorescu, ministru al culturii pe atunci. Am avut un spectacol de poezie și a venit și m-a felicitat și eram foarte mândră. Mi se pare că anul următor ne-a părăsit. Am ales pentru examenul de la facultate și poezii de Marin Sorescu. În plus, fără să propun eu, m-a întrebat domnul Grigore Gonța dacă am și Eminescu. Bineînțeles că aveam. Am spus Eminescu și am intrat în acel an”, spune Nouria Nouri.
„Contrar a tot ceea ce se spune și a tot ceea ce s-a întâmplat, perioada aceea în care am stat în casă, pentru mine, a fost benefică. M-a obligat să fac ceva să mă descurc, m-a obligat să fac ceva să supraviețuiesc. Aveam doi copii și nu-mi permiteam să stau să plâng, trebuia să fac ceva. Și atunci, pentru că eu lucrez foarte mult cu copiii, am realizat o emisiune on-line, un concurs de cultură generală pentru copii. Se înscriau, ne vedeam pe zoom. Eram un personaj negativ și ei trebuiau să-mi răspundă la câteva întrebări de cultură generală și să mă oprească să ajung să fac o faptă rea. Asta am făcut toată perioada pandemiei, asta m-a ținut conectată la meseria mea”, mărturisește Nouria Nouri.
Filmare: Gryg Stoica
Montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: