Glisează meniul stânga/dreapta
18 mai 2023 — Evenimente
La fel ca în fiecare an, Muzeul Național al Literaturii Române a adunat în cele șapte spații ale sale – expoziția din baza din Strada Nicolae Crețulescu 8, expozițiile temporare din Calea Griviței 64-66 și cele cinci case memoriale ale scriitorilor Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu – nenumărați vizitatori de Noaptea Muzeelor.
Peste 5.000 de persoane, dornice să exploreze culisele literaturii române într-o lumină nouă, difuză, amplificată de blândețea nopților de mai, ne-au călcat pragul. Ne-au fost alături colegii de la secția Patrimoniu și Cercetașii României. De asemenea, ne-am bucurat de sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și al personalului de la Pază și Supraveghere, care, cu mult profesionalism, au vegheat asupra siguranței grupurilor care au tranzitat spațiile muzeale.
Evenimente cu totul speciale au avut loc și la sediul din Calea Griviței 64-66 și celelalte case memoriale George Bacovia, Anton Pann, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu. Evenimente pentru toate vârstele și gusturile.
De la ora 17.00, copiii și părinții lor s-au adunat în număr mare la întâlnirea cu Carmen Tiderle. N-a fost o seară oarecare, ci una incendiară, interactivă, incredibilă! Cei care o cunosc deja pe Carmen știu despre ce este vorba.
De la ora 18.0, în Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc lansarea audioghidului MNLR în limba spaniolă. Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes din București, Radio România și Teatrul Radiofonic. Audioghidul conține 107 înregistrări, ce reprezintă povești ale diferitelor obiecte, manuscrise, fotografii expuse în cadrul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, aspecte mai puțin cunoscute din viața și despre opera autorilor români, precum și fragmente literare traduse în limba spaniolă, cum ar fi poeziile „Luceafărul”, „Odă (în metru antic)” și „La steaua” de Mihai Eminescu, „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi, „A șasea elegie” de Nichita Stănescu, „Lacustră” de George Bacovia, „Din ceas dedus…” de Ion Barbu, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga, „Crusta” de Gellu Naum, precum și fragmente din proza lui Mihail Sadoveanu, („Baltagul”) Mircea Eliade („Noaptea de Sânziene”), M. Blecher („Întâmplări din irealitatea imediată”), dar și din teatrul lui Eugen Ionescu. Textul principal al audioghidului a fost tradus de Rafael Pisot, profesor la Institutul Cervantes, iar lectura este semnată de Jorge Jiménez-Zumalacarregui Álvarez, directorul Institutului Cervantes. Înregistrările au fost realizate în studioul Radio România și cu sprijinul Teatrului Radiofonic de către echipa formată din Attila Vizauer, Mihnea Chelaru și Bogdan Golovei. Au luat cuvântul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, dl Jorge Jiménez-Zumalacarregui Álvarez, directorul Institutului Cervantes.
De la ora 18.00, în Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc „Cum vă place” – spectacol de teatru oferit de copiii din cadrul trupei Teatrului Vienez de copii. Orlando se plânge servitorului său, Adam, că fratele său mai mare, Oliver, îi refuză orice educație și partea sa de moștenire – și asta împotriva voinței tatălui lor mort, Sir Roland de Boys. Dar nu numai atât: Oliver plănuiește chiar să scape de Orlando și organizează o luptă cu temutul luptător Charles. Acesta din urmă sosește cu vești de la curtea ducelui. El raportează că ducele de drept a fost exilat de propriul său frate Frederic și a fost forțat să se retragă în Pădurea Arden împreună cu suita sa. Cu toate acestea, Rosalinda, fiica ducelui înlăturat, a fost lăsată să rămână la curte. Piesa nu a trecut fără o oarecare confuzie și derută înainte ca totul să se rezolve. Asta au aflat cei care au participat la spectacol, desigur.
Începând cu ora 18.30, în Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8, au avut loc lecturi de poezie & proză: Despre înserare și noapte. A fost aleasă pentru ediția din acest an tema înserării și a nopții, așa cum se reflectă ea în poezia și proza invitaților. Invitați: Nora Iuga, Cosmin Perța, Alina Purcaru, Ana Donţu.
De la 19.30, în Mansarda MNLR, a avut loc recitalul Adrianei Trandafir, care a decis, văzând atâția copii prezenți, să facă o oră deschisă de teatru. Adriana Trandafir, acel Om care captează energia de la soare și îi încarcă pe toți din jurul său cu ea, a demonstrat pentru a mia oară ce înseamnă interactivitatea, amuzamentul și seriozitatea.
De la ora 20.30 o Poveste’mpreună s-a cerut împărtășită. În fapt, un concert de muzică tradițională reinterpretată. Uimiți și înfiorați de stranietatea doinei, cercetătorii au încercat să-i parcurgă drumul invers, dinspre vărsare spre izvor. De unde vine doina? Cum o fi arătat acum sute de ani? Drumul ei se oprește aici? În noaptea de 13 spre mai ea a fost interpretată de Doina Lavric-Parghel și reinterpretată de Alina Ciolcă.
De la ora 19.30 muzeul a putut fi vizitat în stil actoricesc. Fiecare nivel al expoziției de bază s-a transformat în scena pe care actorii Magda Condurache, Daniel Tudor, Virginia Vasilescu, Cosmin-Mircea Crețu și-au întâmpinat publicul cu o selecție de fragmente din literatura română.
De la 21.00, în Grădina MNLR a avut loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XV-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 15 poeți și poete, nume importante din generații și geografii literare diferite, au susținut lecturi publice de câte șapte minute. Au fost invitate șapte poete – Cătălina Bălan, Diana Iepure, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu, Alina Purcaru, Ioana Iuna Șerban, Gabriela Toma – alături de opt poeți – Ioan Matiuț, Ciprian Măceșaru, Bogdan O. Popescu, Iulian Tănase, Răzvan Țupa, Adrian Suciu, Robert Șerban și Pavel Șușară. Au susțiut recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului au fost Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru. Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și asociația Euro CulturArt. Sponsor: Catena prin programul Catena pentru Artă. Coproducător: Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului.
Ultimul, dar nu cel de pe urmă a fost invitatul special de la miezul nopții: Ovidiu Lipan Țăndărică. Realmente, o întâlnire care a disipat energiile negative și a produs bucurie la nivel înalt și a încheiat o zi frumoasă într-un mod pozitiv, optimist și benefic.
Parteneri: APLER, Euro CulturArt, Programul CATENA pentru artă, Institutul Cervantes, Radio România, Teatrul Radiofonic, Institutul Yunus Emre, Cercetașii României.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia.
Credit foto: Dan Marinescu