Glisează meniul stânga/dreapta
23 februarie 2024 — Dezbateri culturale
Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește în multe culturi din lume. Ediția din acest an este una specială, pentru că vom aduce în discuție adevărata poveste a inițierii acestei zile. Evenimentul se va derula la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, vineri, 8 martie 2024, de la ora 18.00, fiind moderat de Loreta Popa, coordonator Birou Relații Publice, Marketing.
Invitatele MNLR sunt Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, și Cristina Diac, cercetător la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Ce sărbătorim, de fapt, la 8 martie? Cum se sărbătorește în alte țări și care este semnificația acestei diversități? La aceste întrebări și la multe altele vor răspunde invitatele noastre.
Alina Pavelescu este istoric și arhivist, cu un doctorat în științe politice absolvit în 2009 la Institut d´Etudes Politiques din Paris. Este editoarea mai multor volume de documente, dintre care cel mai cunoscut este Martha Bibescu și vocile Europei (Corint, 2017) și este, de asemenea, scriitoare, autoare a două romane: Moștenirea babei Stoltz (Herg Benet, 2017) și Sindromul Stavroghin (Humanitas, 2019), precum și a mai multor proze scurte publicate în volume colective (cele mai recente: Femei, bărbați și faptele lor, coord. Ligia Pârvulescu, Editura Litera, 2023 și Ce vrăji a mai făcut pisica mea, coord. Radu Paraschivescu, Editura Humanitas, 2023)
Cristina Diac este doctor în istorie, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului – Academia Română, cadru didactic asociat la Departamentul de Istoria Românilor și a Sud-Estului European – Facultatea de Istorie a Universității din București. Specialist în istoria României în secolul XX în context est-european, a publicat extensiv cărți, studii și articole despre istoria socială a politicului, istoria stângii europene, radicalism politic în secolul XX.
Vă așteptăm cu drag!
Filmare și montaj: Alex Ursu