2 iunie 2022 — Evenimente

Povești ale literaturii române cu manuscrise și obiecte | Expoziție MNLR în București Mall Vitan

Calea Vitan 55-59
1 – 19 iunie 2022

La ceas aniversar, la împlinirea a 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române, am ales un mod inedit de a vă spune povestea literaturii: prin intermediul manuscriselor care au aparținut scriitorilor români și al obiectelor care i-au însoțit pentru un timp, care s-au aflat în locuințele, în bibliotecile scriitorilor și în casele de creație sau care i-au acompaniat pe drum, în călătoriile acestora. Asupra lor a coborât de atâtea ori privirea scriitorilor, au trecut, poate, din realitate în ficțiune, au atras atenția vizitatorilor locuințelor, dar și ale celor care trec astăzi pragul muzeului.

Felul în care sunt dispuse în muzeu, în această casă cu literaturi, care găzduiește mai multe stiluri și gusturi, sau felul în care sunt expuse vizitatorilor din centrul comercial este singular. De aceea, vă invităm să pătrundeți pe firul istoriei literaturii prin intermediul caligrafiei, al fotografiei, al preferințelor vestimentare, al pasiunilor scriitorilor români.

Cu sprijinul deosebit al partenerului nostru, București Mall Vitan, aducem în fața dumneavoastră nu doar o cronologie, ci o narațiune a diferitelor moduri de a vedea, imagina și așeza în pagină realitatea, de a ficționaliza și de a trăi, diversele feluri de a evada și de a imagina noi lumi.

MNRL este un muzeu unic în lume, care întregește peisajul cultural bucureștean prin evenimente, proiecte și programe de impact, prin servicii inedite și activități adaptate publicului, prin inițiative internaționale și prin promovarea valorilor literare și culturale românești în țară și în străinătate, precum și a scriitorilor străini în România.

În 2021, MNLR a obținut Premiul DASA oferit de către European Museum Academy, muzeul fiind considerat de juriul EMA „un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Prin programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromis/ exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, iar metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă.”

Expoziția, organizată în centrul comercial București Mall Vitan, va putea fi vizitată în perioada 1 – 19 iunie 2022, zilnic, între orele 10.00 și 22.00.

Echipa de proiect:

Patrimoniu și Programe: Eugenia Oprescu, Andra Ispas, Diana Iancu-Albu, Radu Băieșu, Monica Lazăr, Iuliana Miu, Oana Oros, Mihaela Stanciu, Anni Udrea
Redactor: Olimpia Novicov
Grafică: Antoanella Bănciulescu
Multimedia: Alex Ursu
Coordonator proiect: Gabriela Toma (tel. 0736.598.451 – WhatsApp, programe@mnlr.ro)