16 noiembrie 2021 — Evenimente

„Prin închisori și prin libertate” | Expoziție și lansare de carte

Eveniment în două părți:
18 noiembrie 2021: vernisaj on-line
3 decembrie 2021, ora 18:00: lansarea ediției a II-a a cărții Prin închisori și prin libertate de Andrei Novac, Editura Vellant

Prima ediție a volumului Prin închisori și prin libertate – parțial ilustrat de Flavia Lupu – a apărut la Editura Cartea Românească în 2018, fiind premiată de Uniunea Scriitorilor din România, în 2019. Lucrarea a fost tradusă în limba spaniolă, și urmează să apară și în limba franceză. Cea de-a doua ediție a acestui volum-eveniment a fost reeditată la Editura Vellant, fiind o transformare a celei anterioare într-o carte-obiect. Fiecare text a primit o variantă vizuală realizată tot de Flavia Lupu. Cartea are 10 formule diferite, în fiecare volum este inclusă o linogravură originală.

Cu ocazia reeditării acestui volum, Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește, la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala „Alexandru Oprea”, un eveniment în două părți: expoziția de ilustrație și obiect, care are la bază grafica acestei noi ediții a volumului Prin închisori și prin libertate, al cărei vernisaj, la care vor participa cei doi autori și Bogdan Ghiu – curator -, va fi postat pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook joi, 18 noiembrie 2021, ora 21.30, și lansarea cărții, eveniment care va avea loc vineri, 3 decembrie 2021, de la ora 18.00, în cadrul expoziției dedicate. La eveniment, alături de cei doi autori, de curatorul expoziției și de scriitorul Dan Pleșa, reprezentant al editurii Vellant, vor fi prezenți, în formulă on-line, Călin Vlasie, editorul primei ediții, și Felix Nicolau, critic literar. Împreună vor discuta pe tema conceptului de libertate, într-un moment al restricțiilor și restrângerilor. Evenimentul se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

Cartea-spațiu Prin închisori și prin libertate a artistului reunit Andrei Novac-Flavia Lupu este, afectiv, revigorantă și francă, de o prospețime rece, lucidă, matură, și cu o „tăietură”, o linie precisă, chiar dacă dureroasă, propunându-ne spre meditație situația strict actuală a omului, aceea a închiderii în deschis, a obligației de a trăi moral și ne-somnambulic în transparența totală a orașului-Cosmos. Relansând Arta prin reunirea forțelor risipite ale Umanului însuși, grație erotismului de fond al Creației (iubire cosmicizantă), acest act de reamintire a necesității artei totale a Umanului reîntregit regăsește revelația extatică a marii Transmutații: „starea de fapt se transformă în rugăciune. – Bogdan Ghiu, curatorul expoziției

Saltul de manieră şi viziune este imens, peste minimalismul elevat al postmodernilor români, peste textualism şi cu aterizare în mare viteză prin visceralitatea douămiistă, oprire dincolo. Rezultatul este această poezie de ţinută, intensă şi controlată de un soft capabil să filtreze artezienele stilistice: „după ce eu o să mor/ vom fi mai grijulii unul cu celălalt,/ tu te vei juca cu fiecare sensibilitate a mea/ lăsată la întâmplare/ prin locurile cu vedere către mare”. – Felix Nicolau despre volumul Prin închisori și prin libertate

Expoziția dedicată volumului Prin închisori și prin libertate poate fi vizitată în perioada 19 noiembrie – 3 decembrie 2021, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

***
Andrei Novac s-a născut la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu. Este licenţiat în istorie al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie; al masterului în Relaţii Internaţionale şi Integrare Euro Atlantică, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Istorie. Din iulie 2013, este doctor în filologie al Universităţii de Vest din Timişoara, cu teza „Generaţia 70. Cazul Valentin Taşcu”, profesor coordonator Cornel Ungureanu. A publicat în majoritatea revistelor de cultură din România. Andrei Novac este lector universitar și manager cultural.

Flavia Lupu (n. 1986, Constanța) este artist vizual, cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti din 2015, membră în Consiliul de Conducere al Filialei Pictură din București, a fost co-director al Bucharest Biennale 2016, director în cadrul Institutului Cultural Român. Trăiește și lucrează în București. Este doctor în arte, cu o teză ce are ca subiect corpul uman analizat prin prisma relaţiei dintre imagine şi politică. A absolvit un masterat – Strategii de creaţie în pictură – în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Chiar dacă s-a specializat în pictură, lucrează în medii diverse: pictură, fotografie, instalație, performance. A participat la expoziţii de grup, workshop-uri, conferinţe în ţară şi în Europa (Austria, Belgia, Italia, Ungaria), şi a realizat mai multe proiecte personale care au avut subiecte ca apartenenţa socio-culturală, stereotipurile de gen, relaţia dintre spaţiul public şi spaţiul privat, identitate culturală și investigarea structurală a creativității.