24 septembrie 2021 — Proiecții de film

Proiecție Kinedok | #newTogether – gânduri despre un nou Împreună | film documentar

Încheiem seria Kinedok cu documentarul #newTogether. Proiecția va fi urmată de o discuție cu: ,Andrei Popov – producatorul executiv al filmului, Vava Ștefănescu – director Centrul Național al Dansului București,  Irina Marinescu – performer și manager cultural și Elena Vlădăreanu – scriitoare și jurnalistă.

Ce este acum, știm; dar ce vom face după? În timpul perioadei de carantină (lockdown) instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Intervenţiile video pe care le-au trimis au fost postate pe paginile FCA București şi Radio România Cultural de pe rețelele de socializare. Foarte repede, au atras atenția a zeci de mii de oameni din ambele țări.

Având în vedere acest succes, echipa FCA București a decis să încredințeze binecunoscutei şi apreciatei regizoare românce de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi.

#newTogether este un proiect necesar. E o formă de dialog în izolare, e o mărturie de la Momentul Zero. Fragilitatea noastră, vulnerabilitatea, frica au devenit o limbă universală pe care am vorbit-o cu toții în 2020, pe timp de pandemie de Covid-19. Oamenii s-au izolat, timpul s-a oprit în loc și a început un nou împreună ”. Carmen Lidia Vidu, regizoare

„Este o evidență că întreg sectorul cultural – în Austria, în România, în Europa, pe tot mapamondul – a fost unul dintre domeniile cele mai profund afectate de pandemie. Artiștii austrieci și români importanți pe care i-am invitat în proiectul #newTogether, ne-au împărtăşit experiențele lor personale din timpul crizei, dar au discutat şi despre eventualele oportunități pe care le văd în acest context, despre impactul schimbărilor pe care pandemia le-a provocat în domeniul lor artistic. Au vorbit, totodată, despre limitele giganticului experiment cultural la care am asistat în mediul online, având în vedere că viața reală înseamnă, de fapt, a-l întâlni pe celălalt, după cum spunea filozoful austriac, Martin Buber”. Thomas Kloiber, director Forumul Cultural Austriac Bucureşti

Departe de a fi o privire într-un glob de cristal, proiectul #newTogether intenționează să ofere piste de reflecţie și dezbatere despre reașezarea sectorului cultural și despre raporturile acestuia cu publicul, cu societatea în general, după acest moment de stop impus. Între altele, plecând de la acest paradox care ne-a modificat existențele în ultima perioadă – suntem împreună, chiar în strânsă legătură, de la distanţă…” – Andrei Popov, director adjunct Forumul Cultural Austriac Bucureşti, producător delegat al filmului documentar

#newTogether – gânduri despre un nou Împreună

Film documentar produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti

Cu: Valentin Alfery, Gabriel Bebeselea, Emőke Boldizsár, Cătălina Butcaru, Andreea Chira, Suzana Dan, Ruxandra Donose, Mercedes Echerer, Franzobel, Tudor Giurgiu, Ada Hausvater, Radu Iacoban, Claudia Ieremia, Matei Ioachimescu, Andreas Jungwirth, Anna Khodorkovskaya, Florian Kmet, Thomas Köck, Josef Maria Krasanovsky, Anna-Maria Krassnigg, Christoph Krutzler, Adela Liculescu, Dan Lungu, Andrei Măjeri, Cosmin Manolescu, Ciprian Marinescu, Irina Marinescu, Mihaela Michailov, Marius Olteanu, Tudor Păduraru, Frieda Paris, Alexandra Pâzgu, Dan Perjovschi, Thomas Perle, Micha Elias Pichlkastner, Dan Pleşa, Leta Popescu, Elena Purea, Lea Rasovsky, Andreea Răsuceanu, Ioan Rizea, Drew Sarich, Sorin Scurtulescu, Alina Şerban, Peter Sommerer, Verena Stauffer, Vava  Ştefănescu, István Teglás, Răzvan Cosmin Ţupa, Sabina Ulubeanu, Carmen Lidia Vidu, Elena Vlădareanu, Peter Wagner, Gottlieb Wallisch, Anna Weidenholzer, Alexandru Weinberger-Bara, Elise Wilk, Beate Winkler, Mihai Zgondoiu

Concept – Thomas Kloiber / Andrei Popov

Regia – Carmen-Lidia Vidu

Editor/Animaţie/Sunet – Cristina Baciu

Un proiect susţinut de Raiffeisen Bank România

Durata – 55’

Limba – română, engleză; subtitrare în limba română

#newTogether proiect & documentar – https://www.newtogether.at/the-documentary/

#newTogether teaser – https://youtu.be/y33QYxXoZJQ

#newTogether podcast – https://soundcloud.com/user-175473398/podcast-newtogether-the-future-means-dialogue-episode-1-talking-to-a-screen-eng (ENG) https://soundcloud.com/user-175473398/podcast-newtogether-viitorul-inseamna-dialog-episodul-1-de-vorba-cu-un-ecran (RO)

Reacţii de presă

„Descoperiți #newTogether pentru că e fascinant! Un fel de puzzle de care ar fi fost mândru și Orson Wells, un puzzle dadaist de imagini, cu desene atât de bine potrivite… O experiență senzațională!” (Irina Margareta Nistor, Vocea Filmelor)

„Dincolo de nota de autenticitate – esențială pentru un film documentar –, #newTogether mai are încă cel puțin două atuuri cu care să cucerească publicul – o imagine editată cât trebuie, astfel încât să se atenueze la minimum diferențele de calitate (…); al doilea atu ține de regie – Carmen Lidia Vidu a imprimat dinamica optimă pentru ca informația să ajungă la spectator și să fie reținută de acesta. Nu sunt fragmente din viețile oamenilor, ci o singură și mare reflecție a ceea ce a fost, așa cum a fost. Există diferențe de nuanțe, tonuri de gri care fac mai dramatice unele mărturii față de altele, dar per ansamblu, spectatorului îi rămâne ideea de împreună – suferința a fost aceeași pentru toți și împreună am suferit în tot acest timp”. (Nona Rapotan, #newTogether – un documentar bine documentat, Bookhub.ro)

„Documentarul #newTogether arată diferențele de mentalitate dintre artiștii austrieci și români. Primii sunt preocupați mai mult de schimbările din societate aduse de pandemie, ceilalți vin cu mărturii mai personale. Pandemia i-a făcut pe artiști să-și conștientizeze mai acut fragilitatea și rolul în societate, iar pe noi, publicul, să înțelegem cu adevărat cât de prețioasă ne-a fost arta lor ca să traversăm cu bine izolarea impusă de criza sanitară”. (Mirela Nagâţ, Cooltura, TVR1)

„Vulnerabilitățile dezvăluite de film arată clar că oricine poate fi afectat, oricând, în astfel de situații-limită. Nu în ultimul rând, sunt sugerate soluţii pentru ca domeniul cultural şi nu numai sa se poată adapta la schimbările continue ale un viitor incert. Documentarul #newTogether este, desigur, o privire în trecut, dar în același timp și un suflu de îmbărbătare pentru prezent și viitor”. (Irina Radu, Einsam, isoliert, gemeinsam… , Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien)

Bio Carmen Lidia Vidu

Regizor de teatru, de film și de evenimente, Carmen Lidia Vidu a devenit cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România. În 2021, este nominalizată la Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor, pentru spectacolul „Jurnal de România. 1989”, montat pe scena Teatrului Național din București.

Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu sunt speciale, folosesc un limbaj artistic diferit și transformă tehnica în emoție autentică.

Interesată de contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează spectacole, instalații, filme documentare care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață.

Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, etc. împreună cu care își realizează creaţiile.

Participarea la evenimente se face cu respectarea normelor în vigoare. Vă mulțumim pentru înțelegere.