Glisează meniul stânga/dreapta
10 februarie 2025 — Dezbateri culturale
13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. La Muzeul Național al Literaturii Române se va discuta despre începuturile radiofoniei în România și despre acele voci care au dat glas postului național de radio încă din 1928, după celebrul salut „Alo! Alo! Aici Radio București!”
Există o legătură specială între radio și literatură, iar scriitorii noștri și-au antrenat glasurile pentru întâlnirea cu microfonul din camera de emisie. Expresia radiofonică avea propria ei stilistică, astfel că, în cuvintele lui Arghezi, „instinctul vorbește clar: nimic din ceea ce este vorbire, povestire, piesă de teatru, poezie, viață reprodusă, nu se mai potrivește ca-n vechile materiale și expresii, cu unda”. Așadar un stil microfonic era pe cale de instituire.
În prezent, Editura Casa Radio este cea care oferă publicului o impresionantă arhivă sonoră a literaturii române prin audiobook-urile pe care le publică, astfel că vom discuta despre cele mai noi proiecte ale editurii, dar și despre modul în care materialul sonor poate deveni obiect de cercetare în studiile literare.
Invitați: Ligia Tudurachi (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”), Roxana Patraș (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași), Constantin Bărbulescu (Facultatea de Istorie, UBB), Luana Stroe (Facultatea de Litere, UB), Paul Cernat (Facultatea de Litere, UB), Gilda Rădulescu (Editura Casa Radio), Ligia Necula (Editura Casa Radio), Iarina Chivu-Miron (studentă în anul al II-lea, Facultatea de Litere, UB).
Intrarea este liberă. Acest eveniment este accesibil pentru persoanele cu nevoi speciale (handicap fizic, vizual).
Vă așteptăm!