Glisează meniul stânga/dreapta
6 decembrie 2018 — Spectacole de teatru
Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația IF…/DACĂ Pentru Femei, UNITER, Arhivele Nationale ale României, Editura Humanitas și ARC vă invită la premiera spectacolului „Regina Maria, Regina tuturor românilor”, după „Jurnalele de război 1916,1917, 1918” ale Reginei Maria, joi, 20 decembrie 2018, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Dramatizare și adaptare scenică de Edith Negulici și Liana Ceterchi. Un spectacol cu și de Liana Ceterchi. Costume: Alina Gurguță. Video/sunet: Leo Bacica, Ana Turos și Gabriela Alexandru.
Regina Maria, un personaj istoric care deşi nu a văzut lumina zilei pe pământ românesc l-a iubit infinit mai profund decât foarte mulţi dintre cei care s-au bătut cu pumnul în piept. Jurnalele de război sunt o parte doar a vieții ei , o parte importantă, frământată, plină de tragedii, personale și naționale, dar cum ea însăși mărturisește că „nu-și vede soarta ei despărțită de soarta țării,” trăia și respira odată cu poporul ei.
Anii 1916 – 1918 cuprind întâmplări, lupte interne și externe, momente de maximă disperare și suferință, momente de eroism glorios, momente de trădare si dezamăgire, momente de agonie, momente critice când „țara devenită din ce în ce mai mică, din ce în ce mai săracă și mai disperată” este pe punctul de a nu mai FI. Doar curajul, voința și IUBIREA unor oameni ca Regina Maria au salvat-o de la dispariție. La capătul celor doi ani mărturisește: „Câte tragedii, câtă suferinţă, nenorocire, nădejde, disperare am trăit în aceşti doi ani. De necrezut câtă muncă şi câte eforturi! Toate au fost o muncă binecuvântată, m-au adus foarte aproape de inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, sărăcie şi nevoie. Am învăţat să nu mă feresc de nici un efort. Acum pe drumul de întoarcere, strigătul «Împărăteasa tuturor românilor» e o realitate”.
Înainte de revoluție, nimeni nu învăţa la şcoală despre ea, doar bunicii încălcau regulile des povestind neînsemnaților „şoimi al patriei” despre regina aceea care adora culoarea mov şi a cărei ultimă dorinţă a fost ca inima ei să fie așezată în pământul pe care l-a iubit cel mai mult. Regina Maria a României a spart toate canoanele impuse ale vremurilor, căci spiritul său luminat era cu mult înaintea acestora. Frumuseţea sa a răpit liniştea multora dintre contemporani. Puțini cunosc rolul important pe care Regina Maria l-a avut în timpul Primului Război Mondial. Regele Ferdinand a rugat-o pe regină să intervină urgent pentru că sacrificiul Armatei Române risca să nu fie luat în calcule de marile puteri ale Antantei.
Inteligenţa ieşită din comun a reginei i-a impresionat pe aliaţii occidentali şi în urma semnării Tratatului de la Paris a rezultat România Mare, care reunea vechile provincii istorice Transilvania, Bucovina, Moldova, Basarabia, Muntenia şi Dobrogea. A adunat cu trudă bucăţile din carnea României şi a făcut-o MARE la loc, aşa cum a fost dintru începuturi.
Personalitatea Reginei Maria este pe cât de seducătoare și captivantă pe atât de greu de cuprins, de redat, de trăit ca actor. Superlativele se epuizează fără a cuprinde „necuprinsul“ ființei ei.
Jurnalele de război sunt jurnalele unei regine mame, mamă a unei Românii pe cale de a se naște ca o mare țară și o mare națiune, chinurile facerii trec printr-un război, prin foamete, epidemii, lipsuri de tot felul, dar pe cât de grele sunt încercările pe atât de mărețe sunt spiritele care se înalță pentru a depăși fără compromisuri greutățile și umilințele.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!