19 iunie 2023 — Evenimente

Remember Alexandru Mușina

Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu scriitorii Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș, organizează vineri, 9 iunie 2023, la ora 18.00, la sediul din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, comemorarea a 10 ani de la dispariția editorului, eseistului, publicistului și poetului Alexandru Mușina.

În cadrul evenimentului vor avea loc prelegeri despre personalitatea și opera scriitorului.

Vor participa: Gheorghe Ardeleanu, Romulus Bucur, Ruxandra Cesereanu (mesaj video), Alexandru Cistelecan (mesaj video), Ioan Cristescu, Mircea A. Diaconu (mesaj audio), Caius Dobrescu, Radu Dumitriu, Bogdan Ghiu (mesaj video), Adrian Lăcătuș, Ion Bogdan Lefter (mesaj video), Viorel Marineasa (mesaj video), Mircea Martin, Călin-Andrei Mihăilescu (zoom), Tania Mușina, Marius Oprea, Simona Popescu (mesaj video), Bogdan Tănase, Radu Vancu

***

Alexandru Mușina (n. 1 iulie 1954, Sibiu – d. 19 iunie 2013, Brașov) a fost un antologator, editor, eseist, publicist și poet. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, în 1973, și Facultatea de Limbă și Literatură Română a Universității din București, în 1978. A fost, de asemenea, doctor în litere la Facultatea de Litere a Universității din București (din 1996) și profesor de scriere creativă, folclor, literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov. A deținut Editura Aula din Brașov. A debutat în volumul colectiv de poezii Cinci, la Editura Litera, în 1982, iar individual cu Strada Castelului 104, la Editura Cartea Românească, în 1984. A fost membru al „Cenaclului de Luni”. Ultimele sale volume publicate: Regele dimineții (poezie, Editura Tracus Arte, 2009) și Nepotul lui Dracula (roman, Editura Aula, 2012).

Alexandru Mușina a fost laureat al Premiilor Observator cultural, la Categoria Poezie, pentru volumul Regele dimineții.