25 noiembrie 2022 — Expoziții temporare MNLR - Calea Griviței 64-66

Expoziția Remember ANDO – Octavian Andronic | 12 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Luni, 12 decembrie 2022, începând cu ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) va avea loc vernisajul expoziției „Remember ANDO – Octavian Andronic. CoronANDOgrafii”

Expoziția aduce în atenția publicului o serie de ANDOgrafii – lucrări de grafică, respectiv caricatură realizate în stilul-semnătură al graficianului – care au ca sursă de inspirație începuturile perioadei marcate de COVID. „Remember ANDO – Octavian Andronic. CoronANDOgrafii” se deschide la fix doi ani de la trecerea în eternitate a renumitului grafician și jurnalist Octavian Andronic și este un proiect organizat la inițiativa fiice sale Ana Ștefania Andronic – BUZU, de asemenea artist vizual, dar și director artistic al galeriei de artă contemporană SENSO. Expoziția prefațează o amplă retrospectivă postumă cu lucrări din toată cariera lui ANDO, expoziție programată în calendarul evenimentelor de anul viitor de la Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Griviței 64). „Remember ANDO – Octavian Andronic. CORONAgrafii” poate fi vizitată la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8 în perioada 12 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023.

 „Privite retrospectiv, lucrările pot căpăta o aură de premoniție, întrucât ANDO – Octavian Andronic s-a stins din viață chiar în acest context pandemic, însă, ele dezvăluie mai de grabă preocuparea specifică a jurnalistului față de ceea ce se întâmplă în cotidian. Este, totodată, vorba despre un duet vizual tată-fiică (nu e prima dată când expun împreună, dar e prima expoziție când ANDO se află în altă dimensiune), un tandem grafic peste spațiu și timp, a cărui miză este moștenirea artistică și culturală nu doar a unui urmaș, ci a unui spirit critic. În centrul expoziției este, literalmente, un plămân – instalație realizată de Alexandru Micloș – care pe de o parte servește drept suport sau display pentru ANDOgrafii și pe care, pe de altă parte, se sprijină, de fapt, întreg conceptul expozițional, la nivel simbolic. Nu întâmplător, în medicina chineză, Meridianul Plămânului controlează sentimentul de pierdere. Grafica este o practică artistică sub umbrela căreia regăsim mai multe forme de expresie plastică, de la design de afiș și pagini web, la gaming, ilustrație, animație, caricatură și bandă desenată (pentru a numi doar câteva), având, e drept, la bază, desenul. Este, în același timp, și numitorul comun împărtășit de ANDO – Octavian Andronic și de BUZU – Ana Ștefania Andronic, al unui limbaj intim aparținând constelației familiale și artistice a celor doi. Cum ar putea fi onorată memoria unei mari personalități culturale altfel decât printr-un asemenea act artistic, personal și vizual?” (Ana Daniela Sultana, curator).

BUZU – Ana Ștefania Andronic este artistă vizuală formată ca grafician, fiind absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, promoția 2004, unde l-a avut profesor îndrumător pe Mircia Dumitrescu. Membră  a Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din 2014, Ana Ștefania Andronic este, totodată, fondatoarea Galeriei Fără Nume și directorul artistic al Galeriei SENSO din București.

Practica sa artistică este complexă, incluzând animație, ilustrație, artă digitală, pictură, grafică și instalație grafică. Desfășoară o activitate expozițională intensă, care cuprinde, pe lângă numeroase expoziții personale și de grup, participări cu lucrări sau expoziții personale la bienale, târguri și saloane de artă locale și internaționale precum Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu” (Târgoviște, 2010), Bienala Internațională de Artă „Meeting point” (Arad, 2011, 2019), Bienala Internațională de Artă „Ion Andreescu” (Buzău, 2013), Contemporary Art Ruhr (Essen, 2014, 2015), Salonul Internațional de Artă „Temeiuri” de la Sala Constantin Brâncuși a Palatului Parlamentului (București, 2014, 2015), Paper Positions (Basel, 2018), Grafica Românească (București, 2018, 2019) și Art Safari (București, 2015, 2016, 2017, 2021).

ANDO – Octavian Andronic (1946-2020) a fost un jurnalist, caricaturist și realizator de emisiuni de televiziune, autorul cunoscutei rubrici „ANDOgrafia zilei”. A fondat și condus numeroase publicații, printre care „Libertatea”, „Informația de prânz” sau „Cronica Română”, precum și agenția media „Amos News”. Este iniţiatorul din 1997 a procedeului computerizat de realizare a caricaturii animate – „videocartoon”, difuzat la ProTV („O propoziție pe zi”), Prima TV („ANDOgrafia zilei”), Tele 7abc („Telecaricatura zilei”), B1 TV („ANDOgrafia zilei”), TVR („Retrospectiva Săptămânii”) și Senso TV („Andonevralgic”). A publicat volumele „Turneul candidaţilor la Primăria Capitalei-1996” (2000), „Turneul Candidaţilor la Preşedinţie – 1996” (2000), „Schimbarea schimbărilor” (2001), „Dicţionarul politic: B de la Băsescu” (2009), „Dicţionar politic: I de la Iliescu” (2010), „Dicţionar politic: N de la Năstase” (2010), „Cronologie comentată: Anul 2000” (2010) şi „Andografia 2010” (2011). Ca grafician a debutat publicistic în caricatură în 1969 și a participat la numeroase saloane și festivaluri naționale și internaționale de profil, la care a câștigat importante premii (Istanbul – 1978, Skopje – 1979, Akşehir – 1980, Havana – 1981, Costinești – 1981, Timișoara – 1984, Ancona – 1985). Activitatea sa expozițională numără expoziții personale și de grup la majoritatea galeriilor de artă din țară, dar și în cadrul unor importante spații expoziționale din afara țării.