7 decembrie 2023 — Expoziții temporare MNLR - str. Nicolae Crețulescu nr.8

Remember G. M. Zamfirescu

Vă invităm miercuri, 13 decembrie 2023, la ora 17.00, la vernisajul expoziției „Remember G. M. Zamfirescu”, ce va avea loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Strada Nicolae Crețulescu 8. Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea prozatorului, dramaturgului, publicistului, poetului și traducătorului român.

Vor fi expuse manuscrise originale și facsimilate, volume cu dedicații, fotografii, obiecte, afișe, lucrări grafice din bogata arhivă a muzeului. Printre volumele expuse, remarcăm antologia în limba cehă Moderní Rumunské Drama, apărută la Praga în 1934, alcătuită de Jindra Hušková Flajšhansová.

Vor lua cuvântul: Eugenia Oprescu, șef Secție Patrimoniu, Alexandra-Raluca Irimia și Irina Cojar.

Curatorul expoziției: Eugenia Oprescu.
Creație grafică afiș: Antoanella Bănciulescu.

G. M. Zamfirescu s-a născut la 13 octombrie 1898, în Bucureşti. A debutat în „Literatorul”, cu versuri, în anul 1918. A fost redactor la mai multe ziare („Someșul Nou”, „Satu Mare”, „Cultura poporului”, „Cele trei Crișuri” ș.a.) și a condus companii de teatru. În 1922 ajungea la Satu Mare, unde a fost un important colaborator al ziarului orașului. Pasiunea sa pentru teatru a transmis-o tinerilor din acest oraș, înființând „Cercul cultural al tinerilor români din Satu Mare”, în cadrul căruia și-a propus să pună în scenă piese de teatru și să organizeze conferințe adresate publicului larg. În anul 1924 apare primul său volum „Flamura albă”, urmat în 1926 de „Gazda cu ochii umezi”, „Madona cu trandafiri”, în 1931. Din ciclul epic „Bariera” fac parte „Maidanul cu dragoste” (1933), „Sfânta mare nerușinare” (1935), „Cântecul destinelor” (1939) și „Bariera” (publicat postum). În anul 1927 publică „Domnișoara Nastasia”. Printre piesele publicate, menționăm: „Cuminecătura” (1925), „Idolul și Ion Anapoda” (1935), „Sam, poveste cu mine, cu tine, cu el” (1939). Articolele despre teatru au fost strânse în culegerea „Mărturii în contemporaneitate” (1938).

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu drag!

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Marinescu

Galerie Foto