4 mai 2022 — Aniversări și evocări

Remember Ileana Vulpescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 20 mai 2022, de la ora 17.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un eveniment dedicat personalității și operei scriitoarei Ileana Vulpescu. Participă: Dorina Lazăr, Adriana Trandafir, Ioan Cristescu, Ștefan Paraschiv și Loreta Popa.

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, la Bratovoeşti, Dolj. A urmat Şcoala „Regina Elisabeta” și Liceul „Elena Cuza” din Craiova, pe acesta din urmă terminându-l în particular din motive de sănătate. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limbă şi literatură franceză, a Universităţii din Bucureşti. În 1953 l-a cunoscut pe viitorul soţ, scriitorul Romulus Vulpescu. Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, lucrând ulterior ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie şi lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor „Dicţionarul limbii române” şi „Dicţionarul explicativ al limbii române”. A rămas aici până la finalul anilor 70 când s-a pensionat pe caz de boală. Şi-a făcut debutul în revista „Familia”, în 1966, cu povestirea „Scrisoare către un necunoscut”, iar editorial, în 1963, cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser. A scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească. În 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Romanul care a consacrat-o a fost „Arta conversaţiei” (1980), care abordează frământările sentimentale ale unei doctoriţe, care a constituit şi scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărţii fiind interpretată, pe scena Teatrului Giuleşti (acum Odeon), de actriţa Dorina Lazăr. În 1981 i-a fost decernat Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul „Arta conversaţiei”.

La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”. Tot în 2017 a primit titlul de Cetățean de onoare al Municipiului București, fiind de ceva vreme și Cetăţean de onoare al Craiovei.

„Am debutat tîrziu: la 37 de ani. Am avut, zic, destulă minte, să nu mă ameţesc de succes, succes care uneori, venind prea devreme, îți poate lua minţile. Nimic nu m-a clintit niciodată din ideea unei vieţi la distanţă de grupuri unde fiecare îl declară genial pe fiecare. Am crezut totdeauna că destinatarul, cititorul, poate fi considerat cu suficientă minte ca să-şi facă singur o părere despre autor. Cînd scriu, nu mă gîndesc nici să supăr neapărat pe cineva, nici să fiu pe placul cuiva. Spun ce am de spus şi-atît. Mi s-au republicat cărţi scrise pînă în 1989. N-am schimbat nici măcar o virgulă. N-am avut nevoie să-mi întorc cojocul, fiindcă de cînd mă ştiu îl port pe-o singură faţă şi-aceea neconjuncturală”, mărturisea scriitoarea Ileana Vulpescu într-un interviu.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator CulturalContemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură FamiliaOPT motive.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Galerie Foto