Glisează meniul stânga/dreapta
29 martie 2024 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește marți, 9 aprilie 2024, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8, un „Remember Ion Minulescu – 80” și o lansare de carte „Romanţe de iubire dulce-amară/Romances des deuces amours ameres”, Ion Minulescu; trad. în franceză de Paula Romanescu, Editura Cartea Românească Educațional.
Participă: Paula Romanescu, George Corbu, Florentin Popescu, Sergiu Cioiu, Adrian David.
Afiș: portret în cărbune de Adina Romanescu.
La data de 11 aprilie 2024 se împlinesc 80 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ion Minulescu. Cu o săptămână înainte de moartea poetului „Romanțelor” a avut loc bombardamentul anglo-american din 4 aprilie 1944, primul atac aerian masiv al Aliaților asupra Bucureștiului, bombardament în urma căruia aproape 3000 de bucureșteni au fost uciși. Ion Minulescu a fost șocat de acest bombardament și de urmările lui și a murit în dimineața zilei de 11 aprilie 1944 în urma unui stop cardiac. Scriitorul a fost înmormântat pe 13 aprilie 1944 la cimitirul Bellu. Slujba religioasă a fost oficiată de Gala Galaction. În Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” din cartierul Cotroceni, pe unul din pereții camerei scriitorului se păstrează un calendar oprit la data morții lui Minulescu. În 1991, când au fost donate casa și patrimoniul ei Muzeului Național al Literaturii Române, din București, s-a trecut în actul de donație, ca o condiție obligatorie, păstrarea calendarului oprit la data decesului lui Ion Minulescu.
Paula Romanescu, traducătoare, poetă de limba română și franceză, autoare a peste 30 de cărți de poeme, antologii și traduceri. S-a născut 20 octombrie 1942, în localitatea Țuțulești, Argeș. Licențiată a Universității București, Facultatea de Limbi Romanice și Clasice, este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a primit numeroase premii și distincții naționale și internaționale, printre care Meritul Cultural în Grad de Cavaler acordat de L’Académie Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts. „Dacă nu scrii cu sufletul tău, cu tine însăți, poezia nu e poezie. Fiecare poet are modul lui de a traversa suferința, de a o face cânt sau a o face urlet. De urlat poate s-o facă oricine, și animalul poate. Ca s-o transformi în cânt nu-i este dat decât poetului”, spune Paula Romanescu.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!