16 mai 2020 — Aniversări și evocări

Remember Marin Preda

În urma cu 40 de ani, în 16 mai 1980, lumea literară, și nu numai, era zguduită de anunțul morții fulgerătoare a scriitorului Marin Preda.

Născut în 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești, din Teleorman, Marin Preda a dus o copilărie marcată de lipsuri, alături de numeroșii săi frați. Disperarea de a-și depăși condiția îl face să cutreiere diverse locuri din țară, ca elev bursier.

În 1941 reușește să obțină un post de corector la ziarul „Timpul”. Tot aici va debuta, în anul următor, cu o schiță. În această perioadă exersează, scriind mai multe proze scurte, unele citite cu succes la cenaclul „Sburătorul”, condus de Eugen Lovinescu.

Între 1943 și 1945 va fi înrolat în armată. Volumul său de debut, „Întâlnirea din pământuri” (1948), îl impune ca un scriitor matur. În 1956 publică romanul „Moromeții”, care îi aduce consacrarea și pentru care primește Premiul de Stat.

În 1954 se va căsători pentru prima oară, cu poeta Aurora Cornu, de care va divorța după câțiva ani (corespondența cu aceasta va prilejui și un excelent volum semnat de Eugen Simion și publicat de Editura MLR, „Portretul scriitorului îndrăgostit – Marin Preda”). A mai fost căsătorit cu Eta Vexler și apoi cu Elena, cu care a avut și doi fii – Nicolae și Alexandru.

Marin Preda a fost mereu un „personaj” incomod, fiind obișnuit să-și spună răspicat opiniile. Protejat de soliditatea talentului său, reușește să fie nu doar un scriitor curajos, ci și un om de atitudine. Chiar dacă ajunge la un moment dat deputat în Marea Adunare Națională, relația lui cu regimul este tensionată. Romanul „Delirul” stârnește protestele ambasadei sovietice, care îl acuză de reabilitarea figurii mareșalului Ion Antonescu, ceea ce duce la retragerea cărții din librării.

Ca director al Editurii Cartea Românească, publică și încurajează mai mulți scriitori stigmatizați de regim, ceea ce îi atrage presiuni suplimentare. Marin Preda obișnuia să petreacă perioade lungi de timp la Casa de creație a Uniunii Scriitorilor de la Mogoșoaia, unde avea o cameră închiriată permanent. Aici a scris mai multe cărți importante, printre care și ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”. Cartea avut un succes uriaș, la evenimentul de lansare provocând adevărate busculade în librării. După doar câteva săptămâni, cenzura îl va retrage de la comercializare. Opera lui Marin Preda suscită și astăzi un mare interes, dovadă fiind un film recent, ecranizare a celui de-al doilea volum al romanului „Moromeții”, „cel mai așteptat film al anului 2018”, cu Horațiu Mălăele în rolul principal.

Text scris de Radu Băieșu, regizor de teatru, redactor al Editurii MLR, muzeograf
Foto: Marin Preda la masa de lucru, iunie, 1973, Arhiva MNLR