10 ianuarie 2022 — Expoziții

Remember Mihai Eminescu | Expoziție documentară organizată de MNLR

Remember Mihai Eminescu | Expoziție documentară organizată de MNLR, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în București Mall Vitan
Calea Vitan 55 – 59
15 – 31 ianuarie 2022

De la „târgul glodos” Botoșani și din Ipotești, vom călători în a doua jumătate a secolului XIX până la București, Iași, Viena, Berlin, Florența pentru a ne vom întoarce în capitala românească. Misiunea noastră este aceea de a descoperi principalele etape ale vieții lui Mihai Eminescu, cele mai importante întâlniri care i-au marcat existența și opera, principalele poeme și, nu în ultimul rând, activitatea sa jurnalistică.
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 9.00, Muzeul Național al Literaturii Române inaugurează la sediul București Mall Vitan (Calea Vitan 55 – 59) expoziția documentară Remember Mihai Eminescu.

„Totodată rog să se înscrie în acel pașaport pe al cincilea fiu al meu, Mihail, care este în vârstă de 7 ani. Statul crescătoriu, părul negru, ochii negri, nasul potrivit, fața smolită, având și aceasta a urma studiile”, iată cum arată primul portret documentar al poetului, realizat chiar de tatăl său, Gheorghe Eminovici. Alături de această descriere, veți putea descoperi și alte portrete precum este cel realizat de colegul de școală la Cernăuți și apoi coleg de facultate la Viena, Teodor V. Ștefanelli.

Vom afla și ne vom aduce aminte ce pasiuni avea Eminescu, cine i-a schimbat numele, cine l-a sprijinit în vederea obținerii burselor în străinătate, care au fost primele poezii, în ce capitale europene a studiat Eminescu, unde o cunoaște pe Veronica Micle, ce mărturii există despre deosebita prietenie cu Ioan Slavici, I. L. Caragiale și cu Ion Creangă.

Afiș: Antoanella Bănciulescu
Redactare text: Olimpia Novicov.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, până în 31 ianuarie 2022. Pentru informații suplimentare puteți suna la 0736.598.451 (WhatsApp) sau puteți scrie un mesaj la programe@mnlr.ro.