9 decembrie 2020 — Dezbateri culturale

Remember Nichita Stănescu

Se împlinesc anul acesta, în 13 decembrie, 37 de ani de la dispariția lui Nichita Stănescu. Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune să urmăriți, pe site-ul MNLR, pe pagina de Facebook MNLR, precum și pe platforma web multimedia culturaindirect.ro, „Remember Nichita Stănescu”, o serie de intervenții concentrate pe opera și personalitatea poetului, o încercare de a-l readuce în memoria celor care iubesc poezia.

Programul evenimentelor:

Ora 12.00 – „Poezie și creație” cu Loreta Popa. Invitat: Mircia Dumitrescu, grafician, artist plastic, prieten apropiat cu Nichita Stănescu;

Ora 14.00 – Intervenția acad. Eugen Simion despre Nichita Stănescu;

Ora 15.00 – „Nedreptate” – interpretează Roxana Guttman;

Ora 17.00 – „Dezîmblânzire” – interpretează Oana Pellea;

Ora 19.00 – „Dar cu noi… cum rămâne?!” – interpretează Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman;

Ora 21.00 – „Frunză verde de albastru” – interpretează Zoltan Octavian Butuc.

Născut în 31 martie 1933, Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o numea „dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici. „Nichita era un soi de mic bastion al credinţei în literatură şi în valoare”, afirma poetul Florin Iaru, care l-a cunoscut îndeaproape. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.