13 mai 2021 — Evocări

Remember Teodora Ionescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 22 mai 2021, ora 13.00, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), la un eveniment dedicat memoriei jurnalistei și realizatoarei de emisiuni radio Teodora Ionescu.

Invitați la „Remember Teodora Ionescu” sunt Mircea Florian, Doru Stănculescu, Lucia Popescu-Moraru, Sorin Minghiat, Dana Florian, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihăilescu, Eugen Avram, Dan Manciulea, Olivia Cristina Sima, Ioana Doreanu. Moderator: Loreta Popa

Născută la 22 mai 1953, Teodora Ionescu a fost jurnalistă la București FM și Radio România, cunoscută drept „doamna folk-ului românesc”. O voce inconfundabilă și o adevărată enciclopedie de muzică (în special folk), Teodora Ionescu a fost unul dintre reperele radiofonice ale ultimilor 30 de ani. De numele ei se leagă și debuturi de succes în muzica folk, dar și numeroase interviuri cu „greii” genului. Membră în numeroase jurii ale festivalurilor de muzică folk din toată țara, dar și membru fondator al Asociației Jurnaliștilor Muzicali. Cartea „Folk pur și simplu”, care poartă titlul celebrei emisiuni pe care a realizat-o ani la rând, editată în 2016, a fost un bun rămas trimis celor care încă mai ascultă muzica unor Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu sau Ada Milea.

„Ce m-aş face fără folk, fără rock? Aş respira în continuare. Cinstit! Mi s-a întâmplat de mai multe ori să mi se taie macaroana cu brutalitate când îmi era lumea mai dragă, aşa că nu mai am patetisme, nici măcar mirări pe tema asta. Revin doar la condiţia de fan pur şi simplu. Pe asta nu mi-o poate fura nimeni. Sigur, ai un gust amar când o prietenă îţi povesteşte că în autobuz nişte tipi îşi aminteau de «Folk Pur şi Simplu» (emisiunea pe care o făceam) la peste doi ani de la scoaterea ei din program. În concluzie, aş putea respira, dar… ar fi păcat”, mărturisea Teodora Ionescu într-un interviu, recunoscând faptul că o enerva incompetenţa în funcţii de conducere manifestată agresiv şi fără argumente, iar zâmbetul trecea pe la ea când întâlnea prostia, până să devină agresivă.

Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică. Rezervări la sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8, sau la adresa loreta.popa@mnlr.ro.

Galerie Foto