1 septembrie 2023 — Evenimente

Reverie – expoziție a artistei Romana Țopescu Trăistaru

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 6 – 28 septembrie 2023, expoziția de bijuterie contemporană Reverie, a artistei Romana Țopescu Trăistaru.

În cadrul expoziției, care va fi deschisă în data de 6 septembrie 2023, ora 18.30, vă invităm să descoperiți o serie de creații unicat ale artistei, realizate din materiale ușoare, uneori transparente (rășină, pânză, metal, cristale și materiale naturale) care, deși au volume aproape sculpturale, sunt extrem de ușoare, asemeni unui vis aparte: suav, strălucitor, jucăuș, teluric. Deși visul este un act involuntar (o formă de imaginație involuntară) colecția artistei îl transpune într-un act voluntar, un „joc” controlat până în detaliu.

Toate piesele vor fi prezentate pe display-uri originale realizate de artistă, care fac și ele parte din conceptul curatorial al expoziției.

Romana Țopescu este artist vizual, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, în 2005, și a unui masterat în design la Scuola Politecnica di Design din Milano. A participat la expoziții de grup și individuale în țară și în străinătate: Edegem, Belgia; Pasarela ACCESS / 2011, București; Romanian Contemporary Design, Brussels; Bienala internațională de artă contemporană „Meeting point”, Arad; Bucharest Art Week – „Focul interior”, Bucuresti. În perioada 2006-2008 a fost director de creație la firma de publicitate Saatchi&Saatchi din București.

Activează în design de bijuterie contemporană unde obtine premiul „Autor Awesome Award” și premiul „Krama Institute”, în cadrul expoziției Autor. În 2019, alături de artistul Dragos Trăistaru, a câștigat premiul pentru scenografie și costum la Festivalul de Teatru Fest(in) din București. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.