Glisează meniul stânga/dreapta
10 aprilie 2020 — Aniversări
Richard Wagner s-a născut pe 10 aprilie 1952, la Lovrin, regiunea Timișoara. A fost atras de literatură din adolescență, publicând primele lucrări, în presa de limbă germană, încă din liceu. A urmat cursurile facultății de filologie ale Universității din Timișoara (secția germană-engleză), continuând să scrie, de data asta, ca membru al Aktionsgruppe Banat, care reunea mai mulți tineri scriitori de limbă germană. Ca generație, se apropie foarte mult de tinerii scriitori de la București, cunoscuți ca „optzeciști”.
În 1982, criticul Peter Motzan va publica, la Editura Kriterion, antologia „Vânt potrivit până la tare”, ce reunea lucrările celor mai reprezentativi tineri poeți de limbă germană. Printre aceștia se numără și Richard Wagner. Acest volum se dorea o replică la faimosul volum manifest al generației ‘80, „Aer cu diamante”. O selecție a cărților scrise de membrii Grupului de acțiune Banat se regăsește în expoziția de bază a MNLR.
Ce i-a deosebit pe tinerii nemți bănățeni de colegii lor de la București a fost atitudinea lor declarat anti-ceaușistă. Cu toții au avut de suferit de pe urma persecuțiilor la care au fost supuși de securitate, pentru abaterea de la estetica oficială.
În 1985, după ce deja i se interzisese să mai publice, Wagner își depune cererea de emigrare în Republica Federală Germania, alături de soția sa, Herta Müller (câștigătoare, mai târziu, a Premiului Nobel pentru literatură). Cei doi vor părăsi România după doi ani.
Richard Wagner a continuat să scrie literatură, stabilindu-se la Berlin. A scris versuri, povestiri, proză scurtă, romane, reportaje și articole, fiind recompensat cu mai multe premii de-a lungul timpului. După Revoluție, romanele sale au început să fie publicate și în România („Viena, Banat”, „Catrafuse”, „Mis București”).
Un scriitor valoros, dar și un curajos luptător pentru libertatea cuvântului, Richard Wagner continuă să fie mereu prezent atât în literatura germană, cât și în cea română.
Text scris de Radu Băieșu, regizor de teatru, redactor al Editurii MLR, muzeograf
Foto : Richard Wagner, arhiva MNLR