12 octombrie 2022 — Evenimente

S-a stins din viață poeta, prozatoarea și criticul de artă Iolanda Malamen

Muzeul Național al literaturii Române anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a  poetei, prozatoarei, criticului de artă Iolanda Malamen. Puțină lume știe că Iolanda Malamen a încercat și reușit ca pictor, deși nu și-a dorit o recunoaștere și în acest domeniu. Iolanda Malamen (n. 28 aprilie 1948, Ploiești, România – d. 11 octombrie 2022, București, România a debutat cu poezii la revista „Cronica” în 1967, iar editorial în 1971, cu volumul de versuri Starea de grație. A avut mai multe expoziții personale de pictură.

Cărțile ei de proză, chiar dacă uneori au trecut fără mari recunoașteri din partea criticii literare sunt traversate de lirism, confesiuni, angoase și lașități umane, tema predilectă a scrierilor sale fiind omul cu bunele și relele sale, cuprins de frici, păcate și fericiri minimale.

A lăsat mai multe volume de interviuri cu scriitori și artiști plastici, în fond o panoramă a literaturii și artei contemporane, greu de egalat prin prisma inteligenței întrebărilor și profesionalismului redactării. A schițat mai multe portrete de artiști plastici în albume ce vor rămâne ca mărturii ale unei istorii a artei plastice contemporane.

Dincolo de opera sa a plecat un om a cărui candoare, discreție și sensibilitate la frumos  face ca lumea să fie mai săracă.