Glisează meniul stânga/dreapta
9 noiembrie 2023 — Evenimente
Teoria critică a început să-și piardă din valoare pe piața culturală, fiind înlocuită cu diverse forme de reflecție concentrate exclusiv asupra experienței personale și istoriei prezente. „Salvați teoria, acum!: Atelier performativ de teorie critică” și-a setat intenția de a trage un semnal pentru a opri o locomotivă a istoriei care pare să meargă într-o direcție anti-intelectualistă. Plecând de la o tradiție care leagă analiza capitalismului de structurile minții umane, un grup de gânditori influenți în studiile culturale a reușit să formuleze teorii care surprind logica operei de artă (Walter Benjamin), critică postmodernismul (Fredric Jameson), combină analiza sexualității cu aceea a economiei (Slavoj Žižek), demontează naționalismul (Jacqueline Rose) sau descriu „anularea lentă a viitorului” (Mark Fisher).
Salvați teoria, acum! dorește o reîntoarcere la această tradiție de gândire printr-un program de lectură publică/discuții pe text. Programul va începe printr-o citire a unor texte fundamentale, care se va transforma în funcție de răspuns în atelier sau va continua ca lectură susținută. Încurajăm participanții să întrerupă lectura și să provoace o discuție legată de subiectul discutat. Invitatul își va alege propriul format prin care lectura va fi susținută (de la proceduri dadaiste la comentarii voit provocatoare la adresa textelor). Interesul nostru este ca textul să fie reluat într-o manieră care își dorește să intervină în discuțiile actuale legate de exploatare, gen, șovinism, și diferitele apocalipse pe care le trăim.
Vom începe cu Andrei Nae, care va citi din Marc Fisher, Realismul capitalist: Nu există nicio alternativă în ziua de vineri, 17 noiembrie, 2023, ora 18.00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8. În contra unei direcții actuale de pe rețelele sociale, lectura va insista pe ideea de „popularizare fără simplificare” și va comenta asupra relevanței lui Fischer în context românesc.
Lectura/atelierul va continua la Muzeul Național al Literaturii Române din București, de la 18.00 la 20.00, în zilele de 24 noiembrie, 8, 15, 22 decembrie. Proiectul își propune crearea unui grup de cercetare care să dezvolte temele teoriei critice în discuțiile legate de film, jocuri video, teatru și alte forme de mediere culturală.
Dr. Andrei Nae este lector la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine unde predă cursul de masterat Jocurile video şi identitatea culturală şi cursul opţional Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative, pe lângă seminare de practica limbii engleze şi literatură americană. Andrei Nae a publicat mai multe studii sub formă de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games, publicată de Routledge în 2021.
Bogdan Popa este teoretician și cercetător în studii culturale. A lucrat la universități cum sunt Oberlin College, US, Universitatea din Michigan, US, și Universitatea Cambridge, UK. Cea mai recentă carte a sa se intitulează De-centering Queer Theory: Communist sexuality in the flow during and after the Cold War (Manchester University Press, 2021).