Glisează meniul stânga/dreapta
30 iunie 2021 — Proiecții de film
Dacă este joi, este film Kinedok în Grădina MNLR! Proiectăm Sârboaica (Croația, 2018, 72 de minute), un film de Nebojša Slijepčević.
În iarna anului 1991, Aleksandra Zec, o fată de 12 ani, a fost ucisă. Deși autorii crimei au fost dezvăluiți, ei nu au fost niciodată condamnați. După 25 de ani, Oliver Frljić, director de teatru, pune în scenă o piesă despre cazul Zec. Procesul de creație scoate la suprafață traume ascunse, transformând repetițiile în psihoterapie colectivă. Srbenka este un film despre agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia. Aflăm cum generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.
Regizor: Nebojša Slijepčević
Producător: Vanja Jambrović
Montaj: Tomislav Stojanović
Sound editor: Tihomir Vrbanac
Premii „Srbenka”
Astra Film Festival Silbiu – Premiul pentru cel mai bun regizor
Cannes Film Festival – Doc Alliance Selection Award
Chicago International Film Festival – Nominalizat la secțiunea cel mai bun documentar
Festival Dei Popoli – Premiul pentru cel mai bun film
Despre regizor
Nebojša trăiește și lucrează în Zagreb, unde predă la Școala de Film Documentar. Portofoliul său cuprinde numeroase documentare prezentate și premiate la diverse festivaluri din lume.
Filmografie
„Real Man’s Film”
„In 4 Years”
„Of Cows and People”
Note regizorale
„Srbenka” analizează cum generația născută după războaiele iugoslave gestionează părțile întunecate ale istoriei. Conflictele sângeroase s-au încheiat acum 20 și ceva de ani, cu toate acestea, pentru mulți croați substantivul “sârb” este sinonim cu inamic. Este o mare problemă știind că peste 5% din cetățenii croați sunt de etnie sârbă. Din această cauză, mii de copii de origine sârbă își ascund naționalitatea, temându-se de reacția colegilor croați. „Srbenka” le spune povestea.
Despre film, pe site-ul Cineuropa:
„Chiar înainte de a mă decide că voi face un film despre repetiții, am vrut să fac un film despre faptul că în Croația avem multe amintiri despre ce s-a întâmplat în anii ’90 și cum era să trăiești în Iugoslavia înainte. În prezent o singură narațiune este acceptată în spațiul public. Nu există discuții din diferite perspective despre ce s-a întâmplat în anii ’90, cel puțin nu în presa oficială. Aceste discuții sunt rezervate pentru internet, pentru microcontexte. Dacă vrei să fii în presa oficială trebuie să repeți același adevăr, una și aceeași poveste, care nu e împărtășită de toți cetățenii croați. Avem aceste situații absurde, în care oamenii locuiesc ușă-n ușă și au experiențe complet diferite în legătură cu ce s-a întâmplat în anii ‘90 și înainte, dar unul dintre ei trebuie să-și treacă sub tăcere versiunea. Oliver Frljić face un spectacol de teatru despre unul dintre aceste incidente. În centrul Zagrebului, este omorâtă o familie, cel mai tânăr membru era o fată de 12 ani. Au fost omorâți pentru că erau sârbi. Deși făptașii au fost prinși și au mărturisit, ei nu au fost pedepsiți niciodată.”
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
Evenimentul respectă noile măsuri de relaxare prevăzute de HG 434 /2020. Masca de protecție și distanța de 2 metri între participanți care nu fac parte din aceiași familie sunt obligatorii.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736598451 (Gabriela Toma).