Glisează meniul stânga/dreapta
11 octombrie 2021 — Seri de poezie și muzică
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, vă invită sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 16.30, în Mansarda MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul „Scriitori – Actori, Actori – Scriitori”, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București.
Dan Tudor, Delia Nartea, Andreea Samson și Dan Rădulescu vor citi din opera lui Mircea Albulescu (n. 4 octombrie 1934) și Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954). Moderator: Loreta Popa.
În toate timpurile, boema vieții de actor a prins rădăcini în poezie. Emil Botta, Radu Stanca, Dominic Stanca, Mircea Albulescu, Horațiu Mălăele, Radu Beligan, Adrian Pintea, Ioana Crăciunescu, Flavia Buref sunt câteva nume importante care s-au manifestat atât în teatru, cât și în literatură.
Mircea Albulescu şi-a păstrat credinţa faţă de scenă toată viața. De la primul examen la actorie a fost mereu serios şi dedicat trup şi suflet profesiei. „Îndeletnicirea noastră este să împărtăşim bucuria celor care ne ascultă şi ne văd”, mărturisea des actorul. „Trebuie să vii mai devreme la teatru ca să te goleşti de tine însuţi, ca să poţi intra în pielea personajului. Trebuie să mă golesc de mine însumi ca să pot să-mi asum problematica lui, a personajului”. În afara actoriei, maestrul a găsit răgazul să publice şi cărţi de poezie, dar şi proză, dintre care amintim: „Vizite” (1985), „Pajura singurătăţii” (1994), „Bilete de favoare” (1996), „Baraka” (1999), „Bazar sentimental” (2000), „Fluture în lesă de aur” (2002) şi „Clanţe” (2005). A fost secretar de stat la Ministerul Culturii, iar din 2002 Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. A păstorit cinci promoţii de absolvenţi şi este Doctor Honoris Causa al UNATC. „Pe mine m-a ajutat Dumnezeu să adun pe hârtie gânduri. De fapt, nici nu sunt gânduri, sunt stări. Eu sunt un om care nu are memorie, eu ţin minte stări”, spunea actorul.
Adrian Pintea a fost un caz rar de dedicare, în care viaţa şi actoria au ajuns să se întrepătrundă. Vocea sa unică i-a adus în clasa a VII-a premiul pentru poezie din partea unei reviste pentru liceeni din Oradea. Atunci a recitat pentru prima oară în public „Invitaţie la vals”, o poezie cu care i-a impresionat pe cei prezenți. Dincolo de replici, a învăţat să tacă. Să lase gândul să vorbească. Se străduia şi muncea să descopere cât mai multe elemente care să reconstituie un destin atât de puternic ca al lui Eminescu, pe care l-a interpretat în filmul „Un bulgăre de humă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. A fost cel mai potrivit actor pentru Eminescu, nu numai pentru că avea o asemănare şi o zbatere interioară, ci mai ales pentru că intra perfect în definiţia lui Carl Sandburg care afirma că „Poezia este jurnalul unui animal marin care trăiește pe uscat, râvnind să zboare în văzduh”. Adrian Pintea se încadrează foarte bine în această încartiruire a sufletelor alese. „Un rol înseamnă o viaţă. Multora dintre noi ne este greu să trăim până şi rolul propriei existenţe, darămite să apari în fiecare zi pe scenă, să te naşti şi să mori şi apoi iar să te naşti şi iar să mori…”, mărturisea actorul, despre care puțini au fost cei care au știut că scria poezie de foarte bună calitate.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.
Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face pe baza prezentării certificatului de vaccinare sau a unui test PCR din ultimele 72 de ore ori a unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).