8 decembrie 2021 — Aniversări și evocări

„Scriitori – Actori, Actori – Scriitori” | Radu Beligan

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează marți, 14 decembrie 2021, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius a sediului MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul „Scriitori – Actori, Actori – Scriitori” dedicat actorului și scriitorului Radu Beligan, de la nașterea căruia se împlinesc 103 ani. Lectura: George Mihăiță, director Teatrul de Comedie. Moment muzical: Ion Bogdan Ștefănescu. Moderator: Ioan Cristescu, director general Muzeul Național al Literaturii Române.

„În realitate, Beligan nici nu e actor… E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni, la curent cu tot ce joacă… alții, un iubitor de teatru, aleargă pătimaș după piesele altora, amuzat sincer de jocul tuturor camarazilor de talent”, nota în scrierile sale Camil Petrescu. Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918 (în Ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, conform calendarului ortodox), la Galbeni, Filipești, în judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre frații lui Ion Creangă.

„De fiecare dată când e decembrie, ne aducem aminte atât de Nichita Stănescu, cât și de Radu Beligan, un titan al teatrului românesc. Țin minte că am văzut celebrul spectacol «Caligula», prin 1987 cred, de cinci ori, special pentru cei doi mari actori din rolurile principale, Radu Beligan și Ovidiu Iuliu Moldovan. Radu Beligan a fost nu numai un actor special, cu multiple fațete interpretative, dar și un actor de idei, care atunci când intra pe scenă nu doar interpreta, nu doar trăia, dar simțea nevoia să transmită un mesaj propriu. Avem la MNLR o arhivă a cărților din biblioteca sa, cu dedicații, donate de Anamaria Beligan,” afirmă Ioan Cristescu.

77 de ani de carieră, 80 de roluri în teatru, peste 30 în film, nenumărate înregistrări radio și apariții televizate sunt reperele unei vieți exemplare. „Nu cred pe cei care spun că și-au scris jurnalele pentru ei înșiși ori pentru a fi uitate, ori pentru a fi pierdute. Socot că în cuprinsul lor intră tot atâta disimulare, resentiment, puritate, artificiu, credință, orgoliu ca și într-un roman. Cele mai multe reprezintă, la urma urmei, o altă cale de a-ți flata amorul propriu. Bineînțeles, fac excepție acele însemnări intime pe care le scrii pentru a nu apărea niciodată și, ca să fii și mai sigur, le arunci cu mâna ta în flăcări. Sinceritatea, care este unghiul de deschidere al inimii, devine totală, poate, doar în aceste pagini destinate incendiului. Iată de ce am să spun din capul locului că notațiile următoare – scrise uneori pe file de caiet, alteori în diverse publicații de-a lungul a cincisprezece ani, din 1953 până în 1967 – sunt ale unui actor care a jucat destule personaje, pentru a căuta printre gândurile sale pe acela autentic, pe acela care este el, dar care nu se înșală nici pe sine nici pe alții considerând că a spus totul”, scria Radu Beligan în cartea sa „Pretexte și subtexte”, apărută la Editura Meridiane, 1968.

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, a publicat cărţile „Pretexte şi subtexte” (1968), „Luni, Marţi, Miercuri…” (1978) şi „Note de insomniac” (2001). Actorul Radu Beligan a murit la 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

Filmare și montaj: Alex Ursu