23 aprilie 2020 — Evenimente

Scurtă poveste a cărților miniaturale | Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor

Cărțile cu format aparte s-au bucurat de interes din zorii tiparului, iar editorii s-au străduit să alcătuiască numeroase ediții spectaculoase. Printre acestea se numără și cărțile „liliput”.

Primul volum cunoscut a fost tipărit de Peter Shoffer, asistentul lui Guttenberg, în secolul al XV-lea. Cărțile miniaturale au început să circule mai ales în secolul al XIX-lea, fiind confecționate din materiale prețioase și tipărite în tiraje foarte mici, de cel mult 100 de exemplare. De obicei, cuprindeau texte religioase, literatură pentru copii – poezii și ghicitori – sau informații turistice. Ulterior, ca formă de omagiu pentru un scriitor prețuit, includeau câte o operă importantă a acestuia.

Volumul „Luceafărul” de Mihai Eminescu, publicat în 1934, conține, într-un format de doar câțiva centimetri, toate cele 98 de strofe ale versiunii definitive a capodoperei eminesciene (1883), într-o scriere frumoasă, elegantă. Acest exemplar poate fi admirat în expoziția de bază a MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8).

Pentru prietenii noștri cu deficiențe de auz, textul a fost interpretat în limbaj mimico-gestual și este accesibil pe canalul nostru de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=IIzun9hpSaQ&feature=youtu.be

357 vizualizări