25 februarie 2020 — Seri de poezie și muzică

Seară de muzică și poezie dedicată lui Marin Sorescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă sâmbătă, 29 februarie 2020, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8), la o „Seară de muzică și poezie Marin Sorescu”. Invitați: Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu.  

Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. „Sorescu este un intelectual serios, care meditează la ceea ce scrie și scrie învăluind tragicul, sublimul, grotescul în plasa fină a ironiei. Poezia lui este, în fond, o meditație tristă, însă meditația îmbracă o haină de fantezie înșelător surprinzătoare” scria despre Marin Sorescu academicianul Eugen Simion. Marin Sorescu aparține unei generații de poeți care și-a propus să redescopere lirismul, să reinventeze poezia, manifestându-se împotriva purismului, a retoricii clasice, a formalismului. A publicat primul său volum, „Singur printre poeţi”, în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic.

Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: „Iona”, „Paracliserul”, „Matca”, „Există nervi”, „A treia ţeapă”, „Răceala”. Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa.

Critici de talie internaţională au opinat că a fost unul dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani ai lumii, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură. În ţară i-au fost decernate cele mai înalte distincţii: Premiul Academiei, Premiul Uniunii Scriitorilor. Dintre premiile internaţionale cităm: Premiul Herder, Viena, 1991; Medalia de Aur pentru poezie „Ospiti Napoli”, 1970; Premiul „Fernando Riello”, Madrid 1983; Premiul „Felix Romuliana”, Belgrad 1994. La moartea lui au rămas în manuscris 15 volume inedite, poezie, eseu, jurnal, roman. Preocuparea sa pentru grafică şi pictură i-a oferit șansa unor expoziţii în ţară şi străinătate, iar în urma lui au rămas suficiente opere ce pot fi reproduse în cataloage.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Galerie Foto