13 noiembrie 2019 — Seri de poezie și muzică

Seară de poezie și muzică

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 19 noiembrie 2019, ora 18.00, în Sala Perpessicius din Strada Nicolae Crețulescu 8, la un recital de poezie susținut de Ioana Gruia, din volumul Carusel, apărut la Editura Paralela 45. Muzica va fi asigurată de Mircea Florian. Evenimentul o va avea ca moderator pe Magda Cârneci. De asemenea, despre poezia Ioanei Gruia vor vorbi Cosmin Perța și Vasile Gribincea.

Ioana Gruia (1978, Bucureşti). Din 1997 trăieşte în Granada. Este scriitoare în limba spaniolă şi conferenţiar de literatură comparată la Universitatea din Granada. În 2002 a fost finalista premiului de poezie Federico García Lorca şi în 2007 a câştigat acelaşi premiu, la modalitatea de povestire. În 2011 a obţinut premiul de poezie Andaluzia Tânără cu volumul Soarele în fruct tradus în franceză şi autotradus în română (Tracus Arte, 2015). În 2013 a publicat romanul Vânzătoarea de timp. În 2015 a primit premiul de poezie Emilio Alarcos cu volumul Carusel, recenzat în Spania în suplimentul naţional El Cultural al ziarului El mundo, şi desemnat ca una din cele mai bune cărţi de poezie ale anului de Asociaţia Editorilor Spanioli de Poezie. Volumul a fost autotradus în română (Paralela 45, 2018). În 2016 a obţinut premiul Tiflos pentru romanul Dosarul Albertina.
Ioana Gruia a publicat şi câteva eseuri, de asemenea în spaniolă: Eliot şi scrierea timpului în poezia spaniolă contemporană (Visor, 2009), Cicatricea în literatura europeană contemporană (Renacimiento, 2015) şi volumul colectiv Opera lui Norman Manea: critică şi interpretare (Universidad de Granada, 2016).
A fost invitată în ultimii ani la târguri şi festivaluri internaţionale de literatură ca Târgul de Carte de la Guadalajara (Mexic), Tres Festival-Fundación Tres Culturas (Granada), Festivalul Internaţional de Poezie din Granada, Festivalul de Poezie de la Bucureşti, «Encuentro de Poetas del Mundo Latino» (México D.F., Aguascalientes şi Morelia, Mexic), « Las líneas de su mano » (Bogotá, Columbia), «Luna de locos» (Pereira, Columbia) «Paralelo Cero» (Quito, Ecuador -2020), «Poezia e la Bistriţa» (2020) sau «El festival de la palabra» (Puerto Rico).
În România a colaborat cu revistele Noua Literatură şi Observator cultural.
Pagina web a Ioanei Gruia este www.ioanagruia.com

Mircea Florian (1949, Satu-Mare) este compozitor, autor, artist, interpret și profesor. Locuiește și lucrează în Düsseldorf (Germania), Satu-Mare și București.
Mircea Florian (Prof. Dr.h.c., Dr.) a compus muzică pentru albume, instalații de sunet, teatru, cinema, înscenări și spectacole, precum și pentru dans contemporan. A avut experiențe artistice și muzicale profunde cu Melopoia (muzică & poezie), iar din 1970 a fost implicat în nenumărate proiecte de cercetare, expoziții, concerte și producții multimedia.

Galerie Foto