2 noiembrie 2017 — Evenimente

Seară dedicată lui Nichita Stănescu la MNLR

Când discul său, „Frunză verde de albastru”, a apărut a tulburat multe suflete. Astfel că Muzeul Național al Literaturii Române l-a invitat pe Zoltan Octavian Butuc pentru o seară dedicată lui Nichita Stănescu la care sunteți cu toții invitați pe 9 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Zoltan Octavian Butuc s-a născut în 1969, în Braşov. În 1995, a terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. În 1993 i s-a decernat Premiul pentru debut UNITER, pentru rolul din spectacolul „Ora lynxului” de Per Olov Enquist, la Teatrul Odeon. A jucat în spectacole de teatru la Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, la Odeon, la Theatrum Mundi, Teatrul Act, Maria Filotti – Brăila. Pe marele ecran, a debutat în pelicula „Prea târziu”(1996), regizată de Lucian Pintilie, şi a avut r­oluri în alte peste 30 de filme de lung metraj. A fost nominalizat la „On Air Music Awards” 2015, la secţiunea „Cel mai bun folk al anului”. Recitalul său, intitulat „Pentru cei care iubesc limba poezească” a fost preluat de TVR, în cadrul stagiunii „Teatru în TVR” 2016.

Pentru Zoltan Octavian Butuc, Nichita Stănescu este prezent coerent, consecvent, continuu. El a ales să-l omagieze scuturându-și cu forță aripile. Este un om prin venele căruia poezia nu curge, ci aleargă frenetic, cu poftă de viață și efervescența specifică sevei. „Îmi place limba mea. E unealta cu care ştiu să muncesc. Şi mă bucur să spun asta. Nu sunt un adept al conspiraţiilor de nici un fel, dar nu pot să nu observ că se propune parcă o distrugere a limbii române. O aplatizare, o descărcare de sensurile subtile şi ferme pe care cuvântul le poartă. Am ajuns să vorbim greşit, pentru că am încetat să privim limba ca pe ceva mai presus de noi. Cumva, în jurul acestui din urmă gând se împleteşte recitalul meu, cu sau fără chitară”, spune Zoltan Butuc.

Personalitatea lui este vie, iar curajul de a așeza punctele pe i este binecunoscut. Zoltan Butuc simte că a primit misiunea de a-l lua pe  Nichita Stănescu de vers și de a-l împărți ca pâinea caldă celor care nu știu cine este, celor care știu, dar nu-l mai recunosc și, mai ales, celor care îl iubesc.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.