2 octombrie 2019 — Evenimente

SERI DE LECTURĂ CU POEȚI BELGIENI | 9-11 OCTOMBRIE 2019

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o serie de lecturi cu poeți belgieni, francofoni și neerlandofoni. Gioia Kayaga, Erik Spinoy, Jan H. Mysjkin și Vincent Tholomé vor fi la București pentru trei zile, în intervalul 9-11 octombrie 2019.

Programul lecturilor:

Miercuri, 9 octombrie, ora 18.30, Sala de lectură a Facultății de Litere din București (strada Edgar Quinet 5-7)

Joi, 10 octombrie, ora 18.30, Sala Perpessicius, spațiul expozițional al MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8)

Vineri, 11 octombrie, ora 19.30, Tramvaiul 26 (str. Cercului 6c)

Cele trei lecturi vor fi moderate de Doina Ioanid.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Flanders Literature și Wallonie-Bruxelles International.

 

Gioia Kayaga (născută Frolli) s-a născut pe 9 decembrie 1990, la Dinant. Într-o notă biografică, precizează că este 50% belgiană, 25% italiană şi 25% burundeză. De parcă asta n-ar fi de-ajuns, autoarea adaugă: „pe sfert mulatră, creolă uneori, mereu maioneză. Congoleză prin drumurile bunicului. Mexicană prin prietenii celei mai bune prietene. Malgaşă, braziliană sau rastafariană când îi vine la îndemână. De curând măritată cu un bantu burundo-malaiezian“. De când a scris această notă, „de curând“ aparţine trecutului. Autoarea se duce la Bruxelles, ca să-şi facă studiile de master în litere şi descoperă acolo slam-ul. În 2013, câştigă premiul „Cuvinte Urbane“, categoria slam. Vârtejul identităţilor (parţiale) este tematizat în volumul de debut L’arbre sans racines d’un pays sans soleil (2015)/ Arborele fără rădăcini într-o ţară fără soare. Cel de-al doilea său volum, Tram 25 (2016)/ Tramvaiul 25 străbate Bruxelles-ul, de la universitate, la cursurile de alfabetizare, de la cartierele înstărite, la cele populare.

Erik Spinoy s-a născut pe 22 mai 1960, la Alost, în Flandra Orientală. Şi-a făcut studiile liceale la seminarul Saint-Joseph din Sint-Niklaas, împreună cu Dirk van Bastelaere şi Tom Lanoye. A absolvit apoi cursurile de Limbă şi Literatură germană la Universitatea Catolică din Louvain şi la Universitatea din Viena. În 1994, obţine titlul de doctor cu o teză despre Paul van Ostaijen. În 1996, este numit profesor de literatură neerlandeză modernă şi de teorie literară, la Universitatea din Liège. Ca poet, a debutat în 1988, cu volumul De jagers in de sneeuw (Vânători în zăpadă), urmat de alte zece volume, primite cu generozitate. „Poezia nu trebuie să reflecte realitatea“, îşi propune Spinoy, ca punct de plecare al poeticii sale. „Pornesc mai degrabă de la ideea că poemul este o intersectare şi o confruntare cu tot felul de texte, limbi, registre de limbaj şi tot felul de stiluri.“ În Susette (1990), se angajează într-o confruntare cu poezia lui Hölderlin. Se aud, însă, şi ecouri din poezia lui Rilke şi Van Ostaijen, ca să nu mai vorbim de „corespondenţa dintre Susette Gontard şi Hölderlin“. Spinoy îşi doreşte ca poemele sale să fie complexe, dificile, postmoderne, echivoce, ironice şi ilizibile.

Jan H. Mysjkin s-a născut în 1955 la Bruxelles, locuieşte din 1991 la Paris. A publicat zece volume de poezie în neerlandeză, printre care Aritmetica atingerii sau Ş.a.m.d., ş.a.m.d… A tradus nenumărate texte scrise de autori clasici şi contemporani, atât poeţi, cât şi romancieri. În ultimii ani, a publicat peste optzeci de poeţi şi prozatori români, în diferite reviste belgiene, neerlandeze şi franceze, şi în volum, Ion Creangă, Ioan Slavici, Max Blecher, Mihail Sebastian, Nichita Stănescu, Constantin Abăluţă, Matei Vişniec, Daniel Bănulescu sau Doina Ioanid. În colaborare cu Doina Ioanid a publicat două antologii de poezie flamandă contemporană în româneşte, două alte antologii de poezie neerlandeză, şi în volum, prozele şi poemele avangardistului flamand Paul van Ostaijen.

Vincent Tholomé s-a născut la Namur, pe 20 noiembrie 1965. Încă de la debutul său din 1999, şi-a făcut un nume ca performer de texte, alături de poeţii francezi Christophe Tarkos şi Charles Pennequin, coredactorii săi la revista Tombe Tout Court, mai târziu TTC. La fel ca tovarăşii săi de drum, acordă o mare atenţie argoului şi foloseşte deseori repetiţia ca proces stimulant. Vincent Tholomé şi-a făcut reputaţia de om de scenă; a făcut performance în compania muzicienilor, a videaştilor, a cântăreţilor sau a altor autori performeri, atât în Belgia, cât şi în străinătate. Totodată, face parte împreună cu Laurence Vielle, Christian Duray, Dominique Massaut, Frédéric Saenen, Mathieu Ha şi Daniel Hélin din „Big Band de Littératures féroces“. S-a făcut remarcat încă de la publicarea volumului Bang! (2000). Alte volume notabile sunt Tout le monde est quelqu’un (2007)/ Toată lumea este cineva, Kirkjubaejarklaustur (2007) şi Cavalcade (2012)/ Cavalcada. În 2011, a primit Premiul Trienal de Poezie al Comunităţii Franceze, pentru volumul The John Cage Experiences (2007)/ Experienţele lui John Cage.

Galerie Foto