9 martie 2021 — Evenimente

Serile de non-ficțiune la MNLR

„Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film” este volumul scris de Bogdan Jitea și prezentat de Vasile Ernu, scriitorul și moderatorul întâlnirii de miercuri, 17 martie 2021, ora 19.00.

La întâlnirea care va avea loc pe platforma Zoom (https://us02web.zoom.us/j/89246417057) vor participa, alături de autor, și invitații Gabriela Filippi și Radu Jude.

Cinematografia, prin definiție o artă pentru mase, a ocupat un rol important în mașinăria propagandistică a regimului comunist din România. Sesizând-i potențialul de armă ideologică, Nicolae Ceaușescu a transformat-o într-o adevărată industrie pusă în slujba politicului, cu o producție axată pe două direcții prioritare: filmul istoric – care conectează regimul la un trecut legitimator și care, în timp, va contribui tot mai mult la cultul personalității Conducătorului – și filmul de actualitate. În această concepție, superproducțiilor „epopeii naționale cinematografice”, precum DaciiColumnaMihai Viteazul sau Mircea, li s-au adăugat filmele ancorate în „realitatea socialistă”, menite să oglindească transformările din societate dintr-o perspectivă oficială. Chiar dacă cinematografia din Republica Socialistă România a fost una strict controlată de partidul-stat, având ca scop principal sprijinirea regimului, au existat totuși cineaști care au reacționat la presiunea politicului. Unii au adoptat o strategie de rezistență pasivă, alții și-au apărat concepția artistică fără a ezita să intre în conflict cu sistemul. Deși supravegheați de Securitate, cenzurați și, în unele cazuri, interziși, aceștia au reușit să realizeze filme care au demascat ipocrizia și minciuna societății ceaușiste.

Bogdan Jitea (n. 1982) este doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti (2012). Specialist în istoria cinematografiei, propaganda vizuală în regimurile totalitare şi politicile culturale ceauşiste. A fost cercetător în cadrul Arhivei Naţionale de Filme, unde a gestionat proiectul realizării „Filmografiei filmului documentar vechi (1897-1948)”, pentru care a publicat volumul „Catalogul filmului documentar românesc, 1897-1929” (Paradis, 2017). Autor a numeroase studii şi articole de specialitate şi de popularizare privind cinematografia comunistă şi realizator al filmului documentar ”Epopeea Naţională Cinematografică” (2011). Printre ultimele studii publicate: „Debutul «epopeii naţionale cinematografice»: Realizarea filmului „Tudor (1963)”, SMIC, vol. XVII, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, 2018; „Avatarurile cinematografiei de tranziţie. Studiu de caz R.A. CINEROM”, apărut în „Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»?”, Andrei Gorzo, Gabriela Filippi (coord.), Tact, Cluj Napoca, 2017.