24 aprilie 2020 — Dezbateri culturale

Serile de non-ficţiune on-line

Joi, 30 aprilie 2020, la ora 19.00, vă așteptăm la o discuție on-line pornind de la volumul „Laboratoare ale modernității. Europa de Est și America Latină în (co)relație” de Manuela Boatcă (Editura Idea, 2020).

Invitaţii întâlnirii moderate de Vasile Ernu sunt Manuela Boatcă & Ovidiu Ţichindeleanu

Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale, iar link-ul pentru acces este:

https://zoom.us/j/99971859253

Lucrarea de față se bazează pe poziții conexe cu privire la studiul Europei de Est și al Americii Latine ca regiuni interdependente – nu ca obiecte ale studiilor regionale (area studies, care au drept obiectiv modernizarea după tipar occidental) și nici ca aglomerări de state naționale cu caracteristici culturale comune. Ambele regiuni au deținut poziții economice periferice în cadrul sistemului mondial modern în cea mai mare parte a istoriei lor și au trecut, integral sau parțial, la statutul de semi-periferie (care permite un anumit control economic și politic asupra altor părți ale sistemului) în diferite momente și din diferite motive. Aceste asemănări structurale în termeni politici și economici au determinat dezbateri foarte fructuoase și extrem de similare atât în contextul est-european, cât și latino-american cu privire la dezvoltare, dependență și schimbări sociale, care nu sunt discutate aproape niciodată împreună, deși ar trebui să fie. S-ar putea spune că, în ciuda diferențelor de netăgăduit în plan economic, politic, demografic și social, în cea mai mare parte a istoriei lor, ambele regiuni au servit ca laboratoare ale proceselor de dezvoltare și, în general, ca laboratoare ale modernității la nivelul capitalismului global, atât în termeni teoretici, cât și empirici.

Prin urmare, studiile din volumul de față concep atât realitățile periferice, coloniale, cât și pe cele neo- sau postcoloniale din ultimii 500 de ani, ca parte a laturii întunecate a modernității și ca experiențe istorice ale căror conexiuni pot ilumina petele oarbe ale teoriilor modernității occidentale. În felul acesta, ele constituie un „acasă” intelectual nebănuit de mine cu ani în urmă, dar care – pentru toți cei interesați de numitori comuni improbabili, interdependențe transregionale și istorii globale care, în necunoștință de cauză, riscă să se repete – e mai mult decât primitor.

Manuela Boatcă e profesoară de sociologie și directoare a Programului de Masterat în Studii Globale al Universității Albert-Ludwig, Freiburg, Germania. Studiile sale în analiza sistemelor-lume, perspective postcoloniale și decoloniale, în modernitate/colonialitate și geopoliticile cunoașterii în Europa de Est și America Latină au apărut în Journal of World-Systems ResearchCultural StudiesSouth Atlantic QuarterlyPolitical Power and Social TheoryBerliner Journal für SoziologieÖsterreichische Zeitschrift für SoziologieZeitschrift für WeltgeschichteTheory, Culture and Society și Current Sociology. Autoare a cărților: From Neoevolutionism to World-Systems Ananlysis. The Romanian Theory of ”Forms Without Substance” in Light of Modern Debates on Social Change, Opladen, Leske / Budrich, 2003 și Global Inequalities beyond Occidentalism, London, Routledge, 2016, și coeditoare, împreună cu E. Gutiérrez Rodríguez și S. Costa, a volumului Decolonizing European Sociology. Transdisciplinary Approaches, London, Ashgate, 2010.