28 septembrie 2017 — Evenimente

Simpozion Internațional „In memoriam Asdreni – 70 de ani de la moartea poetului albanez”

Sunteți invitați marți, 3 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române să faceți cunoștință cu Aleksander Stavre Drenova, cunoscut sub pseudonimul Asdreni, un poet clasic albanez care a trăit o lungă perioadă din viața sa în România și a murit în anul 1947.

Poezia sa a avut puternice accente patriotice, fireşti dacă ne gândim la perioada în care a trăit, influenţată de poezia românească a timpului. Sonetul era stilul său preferat. Asdreni este cel care a scris versurile Imnului de stat albanez, adoptat de primul guvern al Albaniei independente în 1912. Muzica imnului este cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire”, compus de Ciprian Porumbescu. Interesant este că  în anii ’70, Ceauşescu a cerut Albaniei să renunţe la acest cântec, dorind probabil să-l adopte ca imn al ţării noastre. Dar albanezii au refuzat. Imnul Albaniei are, deci, 105 ani!

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.