16 decembrie 2019 — Cluburi și cenacluri literare

Simpozionul „Tadeu Petriceicu Hasdeu – 250 ani de la naștere”

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 17 decembrie 2019, ora 16.00,  în  Sala  Perpessicius  a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la Simpozionul „Tadeu Petriceicu Hasdeu – 250 ani de la naștere”. La eveniment vor participa : Nicolae Mareș, Vasile Malanețchi (Chișinău) și Octavian Onea. Moderator: Luigi Bambulea

 Tadeu Hasdeu, fiul lui Ion Hasdeu și al Margaretei Piorkuszewski, s-a născut în Polonia, în 1769, chiar cu un secol înaintea nașterii, în 1869, a strănepoatei sale, Iulia Hasdeu.

La vârsta de 17 ani, ca urmare a unei aventuri amoroase, fugea din Polonia și intra în armata austriacă. Promovat la gradul de locotenent și decorat pentru bravura sa, purtându-și sacul plin cu poezii pe care, fericit sau nefericit, copil sau bătrân, nu va înceta niciodată să le scrie, revenea în Polonia și se căsătorea cu o domnișoară din ilustra familie Denhof. Din această căsătorie, care a fost de scurtă durată, la avut pe Tadeu, în 1806. La scurt timp se recăsătorește cu o frumoasă evreică  și vor avea împreună  doi băieți: Alexandru (1811-1872) și Boleslav (1812-1886).

Dintre cei trei fii, Tadeu a intrat foarte tânăr în garda imperială rusească, și s-a afirmat cu multă distincție în războiul împotriva turcilor în 1828. A fost colonel și comandant de regiment la vârsta de 30 de ani, dar după pierderea logodnicei sale, a renunțat la tot, s-a retras la țară și a murit într-o izolare completă, lăsându-l moștenitor pe valetul său.

Tadeu Hasdeu a murit în 1835 la vârsta de 66 de ani.

În literatura poloneză, Tadeu Hasdeu este cunoscut aproape exclusiv prin două volume de traducere a teatrului lui Kotzebue, o traducere magistrală după opinia atât de autorizată a lui Bentkowski.