10 iunie 2022 — Spectacole de teatru

„Sindromul supraviețuitorului” | Spectacol-lectură

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu UNITER și Compania Independentă Teatrul de Foc – prin actorii Anda Saltelechi, Mihaela Geangu și Răzvan Dragu, coordonați de regizoarea Crista Bilciu – vă invită marţi, 14 iunie 2022, de la ora 17.00, sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la spectacolul – lectură „Sindromul supraviețuitorului”, din cadrul programului naţional „Artişti români pentru artişti ucraineni”.

Spectacolul-lectură are la bază textele „Vreau acasă”, de Oksana Savcenko, „Dicţionar de emoţii pe timp de război” de Elena Astasieva și „Sindromul supraviețuitorului”, de Andrii Bondarenko.

„Artişti români pentru artişti ucraineni” este un program iniţiat de Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project şi CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore SUA. În perioada 16 mai – 15 iunie 2022, cele mai importante instituţii de cultură din România organizează spectacole-lectură pe baza a zece texte scrise de autori ucraineni, după declanşarea războiului din Ucraina, în traducerea Ralucăi Rădulescu.

Oksana Savchenko s-a născut și locuiește la Kyiv. Este scenaristă și dramaturg. Timp de aproximativ douăzeci de ani a lucrat ca jurnalistă în presa ucraineană. A publicat articole în Focus, Shaw, Esquire. Cu prima ei piesă de teatru, „Ziua de naștere a Zinei” (2011), a intrat în programul Teatrului Curții Regale pentru dramaturgi ucraineni și, în același an, a fost nominalizată la „Concursul Concursurilor” din cadrul festivalului „Masca de Aur”. În 2014, a fost premiată la concursul Voloshin la categoria „Dramă” și e câștigătoare a competiției internaționale de dramă „Badenweiler – 2014”. Piesele ei au fost publicate în revistele „Dnipro”, „Drama modernă”, colecția „Cele mai bune piese ale anului 2011”.

Elena Astasieva s-a născut în 1973 în oraşul Herson (Ucraina), unde locuieşte şi în prezent. Scriitoare, autoare a mai multor piese care au fost selectate în mod repetat pentru festivalul ucrainean de teatru „Săptămâna Dramaturgiei Contemporane” montate în teatrele din Herson şi Kiev. Este unul dintre fondatorii Teatrului Dramaturgilor din Kiev.

Andrii Bondarenko e dramaturg și doctor în filozofie. Din 2012, scrie piese de teatru, mai ales texte aflate la intersecția dintre drama social-psihologică hiperrealistă cu thriller-ul. Multă vreme a lucrat ca jurnalist, inclusiv ca observator cultural. Andrii Bondarenko este dramaturgul Teatrului de Păpuși din Lviv, Ucraina, unde și locuiește, dar este și co-fondator al Teatrului Dramaturgilor din Kiev și autorul poemului-dramatic „Sindromul supraviețuitorului”.

Vă așteptăm cu drag!