21 noiembrie 2019 — Reprezentații

Spectacol | „1919 – Misiune regală”

Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația IF…/DACĂ Pentru Femei, UNITER și Arhivele Naționale ale României vă invită la un spectacol de și cu Liana Ceterchi, „1919 – Misiune regală”, după cartea Dianei Mandache ”Queen Marie of Romania – Later Chapters of my Life / Regina Maria a României – Capitole târzii din viața mea”, miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Video/sunet: Leo Bacica, Teodora Toader.

„1919 – Misiune regală” dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris și în turneul ei din Anglia. Așa cum în timpul Marelui Război, Regina Maria și-a dus bătăliile cu sărăcia, tifosul exantematic, cu foametea și cu inerția unor miniștri, pentru a ține cât mai departe „dezastrul final în ciuda crescândului nenoroc”, tot așa, la Paris, ajunsă neoficial, își pune în mișcare toată energia și „popularitatea imensă pe care și-o câștigase în timpul războiului”, pentru a pleda cauza României, pentru respectarea promisiunilor făcute României, atunci când a intrat în război, de partea Antantei, în 1916.

Regina, „ambasadorul irezistibil”, „propagandista cea mai surprinzătoare” a fost cea care cu inteligență, umor, tact, eleganță, a cucerit lumea politică dominată de bărbații puternici ai acelei perioade. Așa cum singură mărturisește, „am devenit inconfortabil de populară, dar nu m-am arătat niciodată plictisită, așa cum fac capetele încoronate” și „entuziasmul meu i-a contaminat pe toți”. Dar întotdeauna există și reversul medaliei… Pe de o parte „se jubilează și pe de altă parte se scrâșnește din dinți…”

Rolul important pe care Regina Maria l-a avut în timpul Primului Război Mondial se cunoaște mai puțin. Regele Ferdinand a rugat-o pe regină să intervină urgent, pentru că sacrificiul Armatei Române risca să nu fie luat în calcule de Marile Puteri ale Antantei. Inteligenţa ieşită din comun a reginei i-a impresionat pe aliaţii occidentali şi în urma semnării Tratatului de la Paris a rezultat România Mare, care reunea vechile provincii istorice Transilvania, Bucovina, Moldova, Basarabia, Muntenia şi Dobrogea. Personalitatea Reginei Maria este pe cât de seducătoare și captivantă pe atât de greu de cuprins, de redat, de trăit ca actor. Superlativele se epuizează fără a cuprinde „necuprinsul“ ființei ei.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm!