3 mai 2018 — Evenimente

Spectacol de teatru |„Charlotte Salomon”

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la spectacolul cu piesa „Charlotte Salomon”, după un text de Ellen Kaplan, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), de la ora 17.00. „Charlotte Salomon” este povestea reală a unei pictorițe evreice din anii ’40, din Germania, care își povestește viața prin prisma picturilor ei, într-o viziune tragicomică, ușor fantastică. Producția Teatrul pentru Puțini, „Charlotte Salomon” este interpretată de Andreea Roxana Bolovan. Regia: Liana Ceterchi.

Charlotte Salomon a lăsat în urmă o colecție de artă impresionantă. Cu cinci luni înainte de moartea ei, a trecut pe numele unui prieten toate tablourile, spunându-i „Ai grijă de ele, sunt întreaga mea viață”. A fost ridicată de Gestapo și a murit într-o cameră de gaze, însărcinată în cinci luni fiind.

Colecția ei, compusă din 1.300 de guașe, reprezintă un document de auto-exprimare, începând cu viața sa familială complexă – marcată de sinuciderea a nouă uimitoare rude de sex feminin – continuă să cronologizeze expansiunea naziștilor, interconectată cu relația sa cu profesorul Alfred Wolfsohn și exilul ei în Franța din 1939. Salomon a pictat întâmplările devastatoare din jurul ei implementând pseudonime pline de umor și elemente de fantezie,  folosindu-se de onestitate emoțională, observație dură și o memorie vizuală impecabilă.

„Charlotte Salomon” este un spectacol despre artă, creație, viață, moarte, supraviețuire, sens, necesitatea exprimării de sine,  căutarea dragostei și războiul în toată urâțenia lui. Un spectacol creat cu emoție, în care mijloacele teatrului dramatic se îmbină cu elemente de animație scenică și teatru de obiecte. „Viaţa sau teatrul? Teatrul Pentru Putini propune un teatru al adevărului. O viziune teatrală în pictură, literatură şi muzică. Un spectacol despre cum e să trăiești la limită şi să-ţi pictezi viata în epoca nazistă,” spune Edith Negulici.

Intrarea este liberă, în limita locurilor rămase disponibile.

Vă așteptăm cu drag!