18 octombrie 2018 — Spectacole de teatru

Spectacol de teatru | CULTUL PERSONALITĂȚII

Muzeul Național al Literaturii Române și Giuvlipen vă invită miercuri și joi, 24-25 octombrie, la spectacolul Cultul personalității”, începând cu ora 19.00, în Sala „Ion Băieșu” din Calea Griviței 64-66.

Într-o atmosferă efervescentă, de talk-show televizat, participăm la dialogul fictiv al celor mai notorii trei nume din istoria comunismului românesc: Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker și Nicolae Ceaușescu.  Ocazie unică în studioul emisiunii de analiză politică „Cultul personalității“, să cunoaștem punctele de vedere ale celor trei lideri români controversați, despre o perioadă istorică esențială, însă aproape uitată: comunismul post-belic al anilor ‘50.

Pe fondul unei acute lipse de reprezentare istorică a acestei perioade – a cărei amintire ne situează mai degrabă pe un teren de speculație afectivă, decât în spațiul adevărurilor obiective – spectacolul își propune să genereze o discuție mai largă despre relații de putere, cultul personalității, raportul dintre femei și bărbați în structurile de partid, anti-semitism și cosmopolitism.

„Istoria recentă a fost mereu un subiect greu: oare putem privi detașați o perioadă pe care o cunoaștem foarte bine sau despre care avem păreri foarte clare? Când istoria este oficial făcută de mase, cum pot obține personalitățile proeminente o influență hotărâtoare asupra desfășurării procesului istoric?” (Mihai Lukács, regizor)

Distribuția: Oana Rusu – Ana Pauker, Andrei Șerban – Gheorghe Gheorghiu Dej, Raj Alexandru Udrea – Nicolae Ceaușescu
Scenariu și regie: Mihai Lukacs
Scenografie:  Iulia Toma
Sound designer: Rek Abu
Video art: Claudiu Cobilanschi
Compoziție muzicală: Nicky Stevens

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4DPyUBPTLHM

Link-ul pentru rezervări: https://goo.gl/forms/EvZFf641XrlzpaM52

_______________________________________________
Spectacolul „Cultul personalității” contribuie, totodată, împreună cu celelalte producții ale companiei de teatru feminist rom, Giuvlipen, la dezvoltarea unui Teatru Rom în România prin creșterea repertoriului, creșterea vizibilității producțiilor teatrale realizate de actori romi, și conectarea teatrului rom la publicul larg prin abordarea de teme relevante pentru societatea românească în general.

„Cred că este un spectacol important – revizitează contextul luptelor ideologice și politice din anii 50 din interior – adică ce s-a întâmplat cu oamenii ăștia, care au fost experiențele, perspectivele și viziunea celor care au condus România în uriașul proces de schimbare de după 1945.” (David Schwartz, Tabu)

„Pauker este jucată cu determinare și autoritate foarte sexy de Oana Rusu, care ne face să retrăim istoria din punctul ei de vedere. Dej este un om care trebuie să conducă și să vorbească, dar cu o latură histrionică și populară, care îl face pe Andrei Șerban să ne ofere un unghi nou asupra personajului istoric. Ce mai apare nou este un Ceaușescu în vogue, dar fără shade. Dacă jocul lui Raj-Alexandru Udrea a rămas lipit de mine, cântecele pe care Oana Rusu și Andrei Șerban le cântă transmit altceva, poate dincolo de mizele ideologice și istorice ale textului.” (Andreea Lieber, Prăvălia culturală)

Galerie Foto